Hlavní obsah

Narkobaron Escobar nepromíjel. Mstil se také v Maďarsku

Na příkaz drogového bosse Pabla Escobara se v roce 1987 pokusili zavraždit Enriqua Pareja Gonzáleze, tehdejšího velvyslance Kolumbie v Budapešti. Atentát se nezdařil a ambasador se štěstím přežil.

Foto: Novinky

Pablo Escobar- jeden z nejmocnějších drogových baronů historie

Článek

Jak informoval maďarský tisk, na pokus zlikvidovat kolumbijského diplomata vzpomínal Elek Kátai, bývalý policejní vyšetřovatel. „V lednu 1987 napadlo v Budapešti hodně sněhu a dostali jsme hlášení o střelbě v ulici Ruthén. Pospíchali jsme na místo činu, ale vůz zapadl do sněhu a museli jsme jít pěšky,“ řekl Kátai deníku Blikk.

Když policisté dorazili na místo činu, postřeleného muže už převáželi do nemocnice. „V garážových dveřích jsme našli náboj ráže 7,65 milimetru. Jinak na místě nebylo moc stop,“ vybavil si exkriminalista.

Dům Pabla Escobara vydal nefalšovaný poklad

Koktejl

Sousedé policistům řekli, že postřelený muž je občan Kolumbie. „Když jsme dorazili do nemocnice, všude se pohybovalo mnoho vládních ochrankářů i vojáků a přivítal nás pracovník ministerstva zahraničí s tím, že postřelený je velvyslanec Kolumbie,“ dodal Kátai.

Sicilská mafie měla dlouhé prsty

Atentátník zasáhl diplomata do rukou a do hrudi. „Po operaci jsme ho mohli vyslechnout. Vypověděl, že střelec byl oblečený v lyžařském overalu a po střelbě z místa činu uprchl na lyžích,“ prozradil.

V Kolumbii zemřel zabiják Eskóbarova kartelu. Zavraždil 300 lidí

Amerika

Po šestitýdenním pátrání narazili maďarští policisté na stopu dvou mužů a jedné ženy, kteří přijeli do Maďarska z Itálie a v Budapešti si pronajali byt. V jednom z mužů velvyslanec poznal pachatele. „Dozvěděli jsme se, že ambasador se v Kolumbii angažoval v boji proti drogovým kartelům a pokusil se zabránit tomu, aby se Escobar stal poslancem. Drogový boss neodpouštěl,“ dodal Kátai.

Oba muže i ženu pak zatkla italská policie. „Pro nedostatek důkazů je nakonec osvobodili. Svou roli zde sehrála sicilská mafie, pro kterou všichni tři pracovali,“ uzavřel exvyšetřovatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám