Hlavní obsah

V Kolumbii zemřel zabiják Eskóbarova kartelu. Zavraždil 300 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

V kolumbijské metropoli Bogotě zemřel někdejší pobočník šéfa drogového kartelu, sedmapadesátiletý Jhon Jairo Velásquez, přezdívaný Pepek. V minulosti se přiznal k vraždám až 300 lidí. O jeho smrti informovaly kolumbijské úřady. Velásquez podlehl rakovině žaludku.

Foto: William Fernando Martinez, ČTK/AP

Zabiják drogového kartelu Jhon Jairo Velasquez s knihou přibližující jeho činy

Článek

V minulosti byl Velásquez pobočníkem vůdce Medellínského kartelu vedeného drogovým bossem Pablem Escóbarem. Na starosti měl nájemné vrahy.

Sám se přiznal k vraždám tří stovek lidí a k napomáhání v dalších 3000 případech. Činy spáchal v 80. a 90. letech. Oběťmi byli lidé považovaní za hrozbu pro Escobarův kartel. Za mřížemi strávil Velásquez 23 let.

Zabil i vlastní milenku

Své počínání v jednom televizním rozhovoru chladnokrevně popsal. Řekl, že nejraději používal revolver a „pracoval v oblasti nad obočím”. „Jsem profesionální vrah,” prohlásil. Zabil i vlastní milenku, které byla předtím milenkou samotného Escóbara.

Po podmínečném propuštění v roce 2014 se stal hvězdou kanálu YouTube, kriticky se tam vyjadřoval vůči levicovým povstalcům a zkorumpovaným politikům. Dal se slyšet, že by rád kandidoval do Senátu.

Do Kolumbie turisty láká slavný narkobaron

Cestování

O Escóbarovi se vyjadřoval s uznáním jako o dobrém příteli. „Kdyby se Pablo Escóbar znovu narodil, šel bych s ním bez váhání,” řekl před sedmi lety v rozhovoru s listem El Tiempo.

Escóbar řídil Medellínský kartel a na honu na něj se podíleli i američtí vojáci. Zabit byl na útěku v roce 1993.

V roce 2017 úřady ohlásily, že Velásquez porušil dohodu o podmínečném propuštění svými kontakty s pašerákem drog, jehož vydání požadovaly USA.

V roce 2018 byl znovu zadržen a obviněn z vydírání. Do vězeňské nemocnice La Picota v Bogotě byl převezen s rakovinou jícnu a žaludku z nejpřísněji střežené věznice Valledupar 23. prosince loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám