Hlavní obsah

Na Tchaj-wan přiletěla delegace amerického Kongresu, v oblasti se konají manévry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej/Washington

Na Tchaj-wan v neděli dorazila pětičlenná delegace amerického Kongresu. Američtí zákonodárci mají během následujících dvou dnů v plánu setkání s vysoce postavenými tchajwanskými vůdci, uvedly světové agentury s odvoláním na americké zastoupení na Tchaj-wanu.

Foto: Al Drago, ČTK/AP

Americkou delegaci na Tchaj-wanu vede senátor Ed Markey.

Článek

Americkou delegaci vede demokratický senátor Ed Markey a návštěva Tchaj-wanu je součástí rozsáhlejší cesty členů Kongresu po Asii, uvedl Americký institut na Tchaj-wanu. S místními představiteli budou jednat o americko-tchajwanských vztazích, regionální bezpečnosti, obchodu, investicích, ale i o dalších tématech.

Cesta se koná pouhých 12 dní od návštěvy předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Čína na tuto cestu reagovala dosud největším vojenským cvičením v okolí ostrova a diplomatickými kroky.

Návštěva amerických kongresmanů na Tchaj-wanu podle Číny dokládá, že USA nemají zájem o stabilitu v regionu a zasahují do jejích věcí.

Čína zahájila vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu, vypálila balistické rakety

Svět

V sobotu přeletělo Tchajwanský průliv 13 čínských letadel. Tchajwanský ministr zahraničí v sobotu poděkoval USA za konkrétní akce, které pomohly udržet bezpečnost a mír v regionu. Když Čína zahájila masivní vojenské cvičení namířené k izolaci ostrova, USA tam vyslaly letadlovou loď.

Manévrů v oblasti se účastní Čína i USA

Čína v neděli vyslala svoje proudová letadla do Thajska, kde se mají účastnit společných manévrů Falcon Strike 2022, které mají prohloubit vzájemnou důvěru a přátelství.“

V té době současně probíhají dvoutýdenní americko-indonéské manévry Garuda Shield, jichž se účastní i Japonsko, Singapur a Austrálie.

Peking se manévry u nás připravuje na invazi, tvrdí Tchaj-wan

Svět

Koordinátor Bílého domu pro asijsko-pacifické otázky Kurt Campbell uvedl, že „navzdory napětí budou americké síly pokračovat v létání a plavbě všude, kde to mezinárodní právo umožňuje v souladu s naším dlouhodobým závazkem udržet volnou navigaci“.

I když neuvedl, jaké síly to budou mít na starosti, řekl: „Zahrnuje to provádění standardních leteckých a námořních tranzitů přes Tchajwanský průliv.“ Mají se konat v několika následujících týdnech. Čína přitom při manévrech část námořního prostoru u Tchaj-wanu uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám