Hlavní obsah

Čína zahájila vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu, vypálila balistické rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínská armáda ve čtvrtek ráno zahájila vojenské cvičení ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan, které zahrnuje ostré střelby. V 6:00 SELČ to oznámila čínská státní televize. Cvičení bude pokračovat až do neděle do 6:00 SELČ. Tchajwanské ministerstvo obrany potvrdilo dopad dvou raket. Čína reaguje na úterní návštěvu Nancy Pelosiové na ostrově, na který si klade nárok Peking.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína zahájila vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanuVideo: Reuters

 
Článek

Čína potvrdila, že vypálila během cvičení balistické rakety s konvenčními hlavicemi. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje Tchaj-wanu oznámila, že šlo o rakety Dongfeng. Vypáleny byly v 13:56 místního času a dopadly severovýchodně a jihozápadně od ostrova.

Ostré střelby čínského dalekonosného dělostřelectva na východě Tchajwanského průlivu začaly ve 13. hodin. Čínské Východní velitelství oznámilo, že bylo dosaženo očekávaných výsledků. Reportéři AFP na ostrově Pingtan viděli vypálení raket, které zanechaly obláčky kouře.

Dopad dvou raket do oblasti ostrůvků Macu potvrdilo tchajwanské ministerstvo obrany. Uvedlo také, že čínské lodě několikrát překročily linii oddělující v průlivu čínské výsostné vody od tchajwanských.

Čínské Východní velitelství později oznámilo, že ostré střelby ukončilo.

Kvůli manévrům bylo odkloněno přes 900 letů na 18 vzdušných cestách.

USA vyslaly do oblasti letadlovou loď USS Ronald Reagan. Míří tam z Filipínského moře.  

Tchajwanské ministerstvo obrany ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedlo, že bude na „nepřátelskou situaci“ adekvátně reagovat. Hodlá také zvýšit stupeň pohotovosti vlastní armády.

Tchajwanská armáda oznámila, že je „na válku připravena, bez toho, aby ji vyhledávala”.

Foto: Profimedia.cz

Čínské vojenské vrtulníky u Tchaj-wanu

Ministerstvo obrany o několik hodin dříve oznámilo, že jeho webové stránky napadli hackeři a stránky byly dočasně mimo provoz. Podle mluvčí vlády kyberútoky zatím nezpůsobily žádnou škodu, mířily také na ministerstvo zahraničí a vládu. Ostrovním společnostem bylo kvůli zvýšenému počtu hackerských útoků doporučeno zvýšit kybernetickou bezpečnost.

Zdržte se provokací u Tchaj-wanu, vyzvalo sdružení ASEAN Čínu a USA

Svět

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na středeční tiskové konferenci oznámila, že čínská protiakce za návštěvu Pelosiové bude „energická, účinná a rozhodná“ a síly Spojených států i „tchajwanské nezávislosti“ je pocítí postupně a trvale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám