Hlavní obsah

Peking se manévry u nás připravuje na invazi, tvrdí Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej
Aktualizováno

Peking využívá svá vojenská cvičení v blízkosti Tchaj-wanu k přípravě invaze, uvedl v úterý šéf tchajwanské diplomacie Joseph Wu. Čína podle něj hledá záminky pro zahájení manévrů a jedním z nich byla návštěva šéfky Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že dělící linii v Tchajwanském průlivu překročilo v úterý 16 čínských bojových letadel.

BEZ KOMENTÁŘE: Čína plánuje další vojenské cvičení okolo Tchaj-wanuVideo: AP

 
Článek

„Čína provádí vojenské cvičení a nácvik raketových útoků velkého rozsahu. Ve snaze oslabit morálku tchajwanské veřejnosti také podniká kybernetické útoky, dezinformace a ekonomický nátlak,“ sdělil Wu.

Peking zahájil vojenské manévry bezprecedentního rozsahu v okolí Tchaj-wanu minulý čtvrtek bezprostředně poté, co Pelosiová ostrov navštívila navzdory čínské kritice.

Čína by nebyla schopna připravit bezpilotní letouny, kyberútoky a dezinformační kampaně v tak krátkém čase, uvedl Wu. „Skutečným záměrem Číny je změnit status quo v Tchajwanském průlivu a v celém regionu,“ dodal šéf diplomacie, podle kterého manévry čínské armády pokračují i dnes.

Foto: Lin Jian, ČTK/AP

Čína pořádá ve vodách kolem Tchaj-wanu cvičení v reakci na nedávnou návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Na této fotografii je vidět tchajwanská námořní fregata Lan Yang z paluby čínské vojenské lodi.

Okolo středové oblasti 180 kilometrů širokého průlivu se podle zdroje agentury Reuters drželo v úterý ráno okolo 20 plavidel čínského a tchajwanského námořnictva. Několik čínských lodí podniklo v úterý misi u východního pobřeží ostrova. Podle pozdějšího prohlášení tchajwanského ministerstva obrany středovou linii přeletělo 16 čínských stíhaček.

Čína plánuje další manévry u Tchaj-wanu, ostrov může odříznout i bez invaze

Svět

Čínský zástupce pro otázky Tchaj-wanu k tomu řekl, že Wu patří k „zatvrzelým“ zastáncům nezávislosti Tchaj-wanu. Jeho výroky podle něj „zamlžují fakta a jsou nepravdivé“.

Agentura AFP dříve uvedla, že tchajwanské ozbrojené síly dnes brzy ráno SELČ spustily vlastní cvičení, které simulovalo obranu ostrova před čínskou invazí. Manévry, které byly podle zástupce armády plánované a nejsou odpovědí na současné zvýšení napětí, zahrnovaly dělostřeleckou ostrou palbu. Druhé kolo s nasazením několika stovek vojáků a 40 houfnic plánuje tchajwanská armáda na čtvrtek.

Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a v minulosti varovala, že pokud se ostrov pokusí vyhlásit nezávislost, nebude váhat použít vojenskou sílu, aby jej dostala pod svoji úplnou kontrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám