Hlavní obsah

Na spolužáky jsem střílel kvůli šikaně, řekl 12letý chlapec finským vyšetřovatelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vantaa

Šikana byla motivem k útoku na spolužáky pro 12letého střelce ve Finsku. Podezřelý to sám řekl vyšetřovatelům, uvedla policie podle agentury Reuters. Na školu ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky, přišel chlapec nedávno. Přestoupil na ni teprve začátkem letošního roku, informoval finský zpravodajský server Iltalehti.fi.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Školní budova ve finském městě Vantaa po střeleckém útoku

Článek

Po úterní střelbě na základní škole ve městě Vantaa zemřel jeden 12letý chlapec. Zranění rovněž utrpěly dvě stejně staré dívky, z toho jedna s dvojím – finským a kosovským – občanstvím, dodal web Iltalehti.fi.

Incident je vyšetřován jako vražda a pokus o vraždu.

Policie už v úterý oznámila, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by střelba byla plánovaná. Ruční zbraň, kterou pachatel použil, byla podle vyšetřovatelů registrována na chlapcova blízkého příbuzného.

Střelba na finské škole: 12leté dítě po smrti, dopaden stejně starý podezřelý

Evropa

Děti do 15 let nejsou ve Finsku brány do vazby, jako nezletilý není podezřelý chlapec ani trestně odpovědný, podotkl zpravodajský web Yle.fi. Chlapec po střelbě z místa činu utekl a policisté ho dopadli až v severní helsinské čtvrti Siltamäki, kde rovněž se zbraní v ruce vyhrožoval dětem mířícím do školy.

„Stále vyšetřujeme, jak a proč tam jel,“ komentoval to podle webu Iltalehti.fi šéf vyšetřovatelů Marko Särkkä.

Podle finských médií se incident odehrál ve škole, která poskytuje základní vzdělání pro žáky 1. až 9. třídy. Pracuje v ní asi 90 lidí.

Třináctiletý chlapec zastřelil ve škole deset lidí. V Srbsku začal soud s jeho rodiči

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám