Hlavní obsah

Na ruských sítích se šíří zvěsti, že byl Prigožin po pádu letounu spatřen v Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco britské i americké oficiální zdroje hovoří o vysoké pravděpodobnosti, že šéf ruské vojenské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin skutečně ve středu zahynul na palubě zříceného letounu v Tverské oblasti, na ruských sociálních sítích se začínají šířit zvěsti, že byl ve čtvrtek živ a zdráv spatřen v hotelu v Mali.

Foto: Pmc Wagner, Reuters

Jevgenij Prigožin, šéf ruské soukromé žoldnéřské skupiny Wagner, promlouvá ve svém posledním video vzkazu z neznámé pouštní oblasti, pravděpodobně v Africe.

Článek

„Zatím nemáme definitivní důkaz, že byl Prigožin na palubě, a je známo, že osobně uplatňuje mimořádná bezpečnostní opatření. Je však vysoce pravděpodobné, že je skutečně mrtvý,“ uvedlo britské ministerstvo obrany v pravidelné svodce o vývoji situace ohledně ruské ozbrojené agrese na Ukrajině.

Podle Pentagonu byl Prigožin „pravděpodobně zabit“ při středeční letecké nehodě, citovala agentura Fox News tiskového mluvčího amerického ministerstva obrany, brigádního generála Patricka Rydera.

Na ruském Telegramu ale Prigožin začíná obrůstat legendami. Účet Arabskaja Afrika s odvoláním na arabské sociální sítě šíří údajné svědectví „očitých svědků“, kteří ve čtvrtek potkali Prigožina v Mali.

Na letadle něco montují, hlásila zesnulá letuška před startem Prigožinova tryskáče

Evropa

„Očití svědci říkají, že viděli Jevgenije Prigožina v jednom z hotelů v Mali,“ uvádí.

„Prigožin je živ a zdráv, moc se neradujte. Teď je v Mali, konkrétně na hranicích s Nigerem (kde došlo v minulých týdnech k vojenskému převratu a svržení prezidenta Mohameda Bazouma – pozn. red.),“ praví se na ruské sociální síti s tím, že šéf ruských žoldáků má v Nigeru vzdorovat možnému zásahu francouzských jednotek „pod pláštíkem ECOWAS“.

„Výbuch letadla v Rusku, to je jen divadlo pro média, stará hra tajných služeb, nic víc,“ tvrdí Arabskaja Afrika.

V další ze zpráv pak tento ruský telegramový účet uvádí, že krátce po Prigožinově letecké katastrofě odstartoval z letiště Žukovskij letoun Il-76 ruského ministerstva pro mimořádné situace, který údajně přistál v syrském Damašku, kde se zdržel dvě hodiny, a poté pokračoval do Bamaka, hlavního města Mali, kde měl přistát ve čtvrtek.

Foto: Telegram

Repro z Telegramu, účet Arabskaja Afrika.

Tato tvrzení cituje ve vlastní zprávě „s odvoláním na arabské novináře“ také zavedený zpravodajský web EurAsia Daily.

Je známo, že Prigožin fingoval svou smrt již dvakrát, připomněl včera ruský web meduza.io, a sice v roce 2019 a v roce 2022.

„Tehdy jsme ale v případě obou ‚fejků‘ měli jasné instrukce,“ uvedl v jejím článku jeden z wagnerovců s tím, že „tentokrát nic takového neproběhlo“.

PŘEHLEDNĚ: Co víme o pádu Prigožinova letadla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám