Hlavní obsah

Na 85 procent syrských migrantů se z Turecka nechce vrátit domů

Až 85 procent z téměř tří miliónů syrských migrantů, kteří v současnosti pobývají v tureckých ubytovacích zařízeních, si za současných podmínek nepřeje vrátit se do vlasti. S odkazem na prohlášení turecké ministryně pro rodinné a sociální záležitosti Semy Ramazanogluové to v sobotu uvedl server deníku Hürriyet.

Foto: Profimedia.cz

Syrští migranti v táboře v turecké Antalyi

Článek

Podle Ramazanogluové je v nyní nutná udržitelnost situace, kdy jediným „řešením je integrace“. Server poznamenává, že ministryně je jedním z prvních členů vlády, který nahlas uvádí, že Syřané v zemi zůstanou.

Turecko dlouhodobě neposkytuje migrantům z jiných států kromě evropských status uprchlíka, což znamená, že Syřané, kteří ze své země utekli před válkou, mají zaručenu jen dočasnou ochranu a počítá se s nimi jako s „hosty“.

Ramazanogluová uvedla, že na jejím ministerstvu bylo zřízeno nové oddělení, které má řešit problémy statusu. Resort chce registrovat všechny Syřany, kteří nepobývají v táborech. Ministryně připomněla, že loni se syrským běžencům narodilo 150 tisíc dětí, a označila je za „turecké děti“.

Jazyk a práce

Přestože resort poskytuje asistenci v poskytování základních potřeb migrantům, jako je jídlo, ošacení či střecha nad hlavou, podle Ramazanogluové jde o dočasné řešení. „Opravdovým řešením je integrace a prvním krokem k ní je učení se jazyku, získání práce a pracovního povolení,“ prohlásila ministryně. Syrským ženám jsou určeny kurzy turečtiny v centrech pro rodiny, spravovaných ministerstvem v několika městech. Syřané budou mít také možnost vzdělávat se v turečtině, zodpověděla ministryně dotaz, zda bude výuka probíhat v arabštině.

Podle tureckého vicepremiéra Yalcina Akdogana, který odkázal na biometrickou registraci, žije v současnosti v Turecku více než 2,5 miliónu Syřanů. Z nich pouze asi 260 tisíc je ubytováno v táborech. Akdogan podle serveru albawaba.com uvedl, že na zajištění jídla, zdravotní péče, sociálních služeb či výuky pro Syřany se ze státního rozpočtu dosud vydalo 8 miliard dolarů (asi 190 miliard korun).

Evropská unie slíbila poskytnout Turecku výměnou za pomoc při řešení migrační krize tři miliardy eur, Turecko však požaduje pět miliard. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám