Hlavní obsah

Berlínským řidičům došla s ekologickými extremisty trpělivost, zbili je a zkopali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé v pátek ráno v Berlíně násilně napadli aktivisty klimatické skupiny Poslední generace. Podle agentury DPA se s protestujícími přetahovali na dálnici A100 poblíž sjezdu z Kurfürstendammu, bili je pěstmi a kopali do nich, aby jim zabránili v nalepení se k autům či přilepení k vozovce.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté v Berlíně blokovali silnici, řidičům došla trpělivostVideo: Reuters

 
Článek

Celkem na jedenácti místech v Berlíně v pátek dopoledne aktivisté Poslední generace podle policie blokovali dopravu, především na silnicích do města – Müllerstraße, Frankfurter Allee a Tempelhofer Damm, sdělila televize ARD.

Na dálnici A100 uvázli čtyři aktivisté na silnici a dva na autě a zablokovali levý a pravý jízdní pruh, prostřední pruh zůstal volný. Na místě zasahovala policie. Protestující ze skupiny se také rukama přilepili k silnici v Müllerstraße.

Už ve čtvrtek aktivisté Poslední generace protestovali na 14 místech Berlína za důraznější politická opatření proti klimatickým změnám. Podle klimatické skupiny se blokády záměrně zaměřily na znemožnění prázdninové dopravy z města.

Klimaaktivisté na to jdou jinak: lepí se k autům

Evropa

Řetězy v Neuruppinu

Zemský soud v Postupimi poprvé potvrdil podezření ze zločinného spolčení v případě Poslední generace a neuruppinská prokuratura vede vyšetřování pro podezření z vytvoření zločinecké organizace a také z narušení veřejného provozu. Podle úřadů jsou v pozadí vyšetřování útoky klimatických aktivistů na zařízení rafinerie PCK Schwedt od dubna 2022.

V pátek dopoledne protestovalo v Neuruppinu proti vyšetřování šest členů skupiny a podle svých slov se před budovou prokuratury rozestavěli se železnými řetězy. Chtěli se tak symbolicky předat úřadům.

„Paragraf ‚zločinné spolčení‘ je tu proto, aby zastavil závažné trestné činy, nikoliv pro pokojnou občanskou neposlušnost vyzývající vládu k dodržování zákonů,“ uvedla mluvčí prokuratury Lina Johnsonová.

Foto: Profimedia.cz

Klimaaktivisté na silnicích v Berlíně

Zrod v roce 2021

Poslední generace, založená na konci roku 2021, poprvé zablokovala dálniční příjezdové cesty v Berlíně 24. ledna 2022. Poté následovaly téměř každodenní blokády s přerušením, stejně jako protesty v muzeích, na stadionech, u ropovodů nebo na letištích.

Jako okamžitá opatření proti hrozícímu „klimatickému kolapsu“ požadují aktivisté omezení rychlosti na německých dálnicích na 100 km/h a trvalé zavedení jízdenky za 9 eur pro autobusy a vlaky.

Habeckova aféra. Obrat k zelené energetice řídí v Německu rodinný klan

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám