Hlavní obsah

Habeckova aféra. Obrat k zelené energetice řídí v Německu rodinný klan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý druhý Němec si přeje, aby Robert Habeck, vicekancléř a ministr hospodářství a ochrany klimatu ze strany Zelených, propustil svého i státního tajemníka Patricka Graichena.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ministr Robert Habeck (vpravo) a jeho státní tajemník Patrick Graichen přicházejí ve středu na jednání ekonomického výboru Spolkového sněmu

Článek

Podle průzkumu veřejného mínění pro poslední vydání týdeníku Focus se 46 procent vyslovilo pro to, aby Habeck Graichena vyhodil, zatímco opak by uvítalo 21 procent. Mezi stoupenci opozičního konzervativního bloku CDU/CSU se pro odchod experta na strategii v ochraně klimatu vyslovilo dokonce 61 procent.

Když se činí rodina

V centru aféry se ocitl Graichen, státní tajemník odpovědný za otázky energetiky a klimatu a Habeckův bezkonkurečně nejvlivnější poradce. Přezdívá se mu Pan Energiewende (Obrat k zelené energetice, tedy k výhradně bezemisním zdrojům - pozn. red) podle záměru prosazovaného urputně Habeckem a je všeobecně považován mimo jiné za mozek kontroverzního plánu Berlína zakázat od příštího roku vytápění plynem. Stojí za klíčovými rozhodnutími jako například za umrtvením posledních tří jaderných elektráren nebo faktickým zákazem prodeje kotlů na fosilní paliva od roku 2024.

Definitivní konec jádra v Německu. To zvládneme, ujišťuje Habeck

Evropa

Jeho bratr Jakob pracuje pro ekologický institut, který od ministerstva získal zakázky, sestra Verena se činí pro státní vodíkovou komisi a ještě jednu agenturu. Michael Kellner, manžel Vereny, se živí jako špičkový poradce na ministerstvu, a to na pozici parlamentního státního tajemníka.

A že ruka ruku myje, se v celé nahotě potvrdilo, když vyšlo najevo, že Graichen jako nejvlivnější člen tříčlenné výběrové komise prosadil Michaela Schäfera, svého dlouholetého přítele a svědka na svatbě, do čela vládní energetické agentury Dena, jejímž úkolem je prosazování konkrétních kroků Energiewende. Agentura přitom stojí a padá se zakázkami právě od Habeckova úřadu.

Kritizuje i Spiegel

Opozice a přední média volají po tom, aby na tomto mocném ministerstvu, které řídí jak obchodní, tak klimatickou politiku, padly hlavy.

„Jsme svědky stále grotesknější podívané na kamarádíčkování a špinavosti na ministerstvu hospodářství,“ nechal se slyšet Friedrich Merz, předseda CDU.

K odchodu Graichena vyzval také přední německý politický časopis Der Spiegel. „Ministr musí vyhodit svého státního tajemníka a uklidit si doma. Jinak ohrozí přechod k zelené energetice,“ požadoval levicově orientovaný týdeník jinak nakloněný Zeleným.

„Podezření je velmi vážné: řídí kontroverzní energetickou transformaci pod rouškou spolkového ministerstva hospodářství rodinný klan?“ napsal nejčtenější deník Bild, podle kterého nemá Habeck jinou možnost než Graichenovu rodinu z ministerstva vyhodit.

Habeckovi státní tajemníci jsou spřízněni manželstvím a přidružené zelené instituty se hemží příbuznými.
komentátor týdeníku Focus Helmut Markwort

Habeck, o němž se v některých kruzích ještě předloni hovořilo jako o budoucím kancléři, však nepostradatelného muže po svém boku odmítl obětovat. Byl podle něj dostatečně potrestán tím, že se jeho chyba propírala na veřejnosti. „Podle mého názoru je to člověk, který ochránil Německo před těžkou energetickou krizí. Bez něho by se země dnes ocitla v hospodářských obtížích,“ hájil svého chráněnce.

„Může tomu tak být, ale také nemusí. V žádném případě to neopravňuje k nároku slevy z morálky, jak zde chce Habeck zřejmě naznačit,“ hodnotil Der Spiegel.

Aféra dostává stranu Zelených do úzkých. Ta tradičně hlasitě obviňuje větší strany, jako je CDU, ze špinavostí a moralizuje, v čemž vyniká i Habeck.

Zelení chřadnou

V zákulisí jsou prý představitelé strany skandálem rozzlobeni. Veřejně však semkli své řady a Jürgen Trittin, jeden ze stranických veteránů, označil výzvy k odstoupení státního tajemníka za „pravicovou kampaň“, která má oddálit přechod na novou energetiku.

Aféra Habeckova spolupracovníka otřásla postavením ministra. „Ještě loni v létě byl jedničkou v žebříčku popularity a cítil se jako kandidát na kancléře. V současné době se v tabulce politiků již nenachází ani v první desítce. Za sestupnou tendenci je zodpovědný hned dvakrát. Nyní prosáklo, že za zákony, na které jdou mnozí Němci nahněvaní, stojí rodinná klika. Habeck umožnil, aby v čele jeho ministerstva vládl klan. Jeho státní tajemníci jsou spřízněni manželstvím a přidružené zelené instituty se hemží příbuznými. To se ještě v žádné vládě nestalo,“ napsal Helmut Markwort, komentátor týdeníku Focus.

Sílí náznaky, že Zeleným ubývají voliči. V posledním týdenním průzkumu agentury Insa klesli na nejnižší úroveň podpory od prosince 2021, kdy sestavili nynější koaliční vládu spolu se sociálními demokraty (SPD) kancléře Olafa Scholze a liberály (FDP).

Jaká to sestava hostů. Na ruském velvyslanectví v Berlíně slavili také Schröder a Krenz

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám