Hlavní obsah

Klimaaktivisté na to jdou jinak: lepí se k autům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivisté z hnutí Poslední generace zjevně dále vylepšili svou techniku blokády: místo na ulici se nyní lepí na kola pronajatých aut, kterými blokují dopravu. Považují to za nejúčinnější způsob ochromení provozu.

Klimatičtí aktivisté v Berlíně se přilepili k vozidlům na silniciVideo: Reuters

 
Článek

Když se v pondělí pokoušeli umrtvit provoz na silnicích německé metropole, vypadalo zpočátku vše jako obvykle. Úřady opět uzavřely městskou dálnici A100, opět musela policie vyvést několik aktivistů z ulic ve čtvrtích Wedding, Charlottenburg a Prenzlauer Berg.

„Pak se ale ukázalo, že tentokrát je všechno jinak, ještě vynalézavější: protestující se přilepili na ráfky, pneumatiky nebo příčné nápravy pronajatých aut, kterými předtím zastavili provoz,“ líčí list Die Welt.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policista odstraňuje lepidlo z ruky aktivisty „Letzte Generation“ (Poslední generace), který se předtím přilepil na pneumatiku auta na centrální dálnici A100

Jedním z aktivistů, kteří záběry s přilepením na pneumatiky pronikli na titulní stránky novin, je Arne Springorum. Je mu 50 let, vystudovaný geolog – a v současnosti aktivista na plný úvazek. Jeho snímky rozšířila tisková kancelář Poslední generace. Zachycují ho vleže, jak prostrkuje ruce ráfky kola a zezadu je lepí k sobě. Prsty má přitom zafixované v „prstokladu“, malé trubičce naplněné lepidlem.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Protestující se přilepil k dodávce v Berlíně

Reportéři ho zastihli v pondělí odpoledne, kdy ho museli ošetřit na pohotovosti kvůli zranění lokte po jeho lepicí akci na A100. „V 7:15 jsme zablokovali silnici, v 10:30 nás policie nasměrovala pryč,“ říká.

Ve stejném vozidle na Spandauer Damm uvízl také devatenáctiletý Julian Huber.

Své počínání během akce popisuje pro takto: „Omotal jsem si ruku kolem pneumatiky auta a prsty jsem se přilepil k příčné nápravě“. Aby ho policisté mohli od auta odpoutat, museli policisté sundat kola, chlubí se Huber. „Přilepení se k autu je nejúčinnější způsob, jak zablokovat silnici na co nejdelší dobu,“ uzavírá.

Padl přelomový rozsudek

Po přelomovém rozhodnutí Zemského soudu v Postupimi to nyní bude pravděpodobně obtížnější. V případě Poslední generace soud potvrdil původní podezření na činnost zločinecké organizace. Stalo se tak v reakci na odvolání jednoho aktivisty proti prohlídkám, které schválila prokuratura v Neuruppinu. Ta v současné době vyšetřuje klimaaktivisty Poslední generace, kteří vyvolali rozruch také v Braniborsku několika rozsáhlými akcemi. Jedná se o první rozhodnutí okresního soudu tohoto druhu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policisté odnesou v Berlíně v Německu aktivistu „Letzte Generation“ (Poslední generace), který se předtím přilepil na ulici ve čtvrti Steglitz

FOTO: Klimaaktivisté se v Berlíně přilepili k silnicím. Odvedli je až díky sbíječce

Evropa

Reklama

Související články

Klimaaktivisté se pokusili umrtvit Berlín

Tak jak už před dvěma týdny ohlásili, klimatičtí aktivisté z inciativy Poslední generace v pondělí ráno na několika místech zablokovali dopravu v Berlíně jako...

Výběr článků

Načítám