Hlavní obsah

Moskva vydala zatykač na amerického senátora kvůli výroku o„zabíjení Rusů“. Ten byl ale sestříhaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo vnitra v pondělí zahájilo trestní stíhání amerického senátora za republikány Lindseye Grahama a vyhlásilo po něm pátrání. Důvodem mají být jeho údajné výroky o „zabíjení Rusů“, uvedl šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin. Rusko tak reaguje přesto, že se ukazuje, že Grahamova slova byla sestříhaná ukrajinskou prezidentskou kanceláří.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Americký senátor Lindsey Graham (druhý zprava) během pátečního setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Článek

Kopii dokumentu o vyhlášeném pátrání zveřejnil ruský list Kommersant.

„Rusové umírají. Nikdy jsme neutratili peníze tak dobře,“ říká Graham na sestříhaném videu z jeho kyjevského setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, které v pátek zveřejnila ukrajinská prezidentská kancelář.

Video se týká americké vojenské pomoci Kyjevu ve výši 38 miliard dolarů (od začátku války na Ukrajině). Ve zveřejněné verzi obě věty znějí jedna za druhou, záběr kamery se ale přitom mění.

Podle agentury Reuters na nesestříhané nahrávce Graham pronáší obě věty, každou ale v jiném kontextu. Ukrajinská prezidentská kancelář později na dotaz agentury potvrdila, že záznam byl sestříhaný.

Graham v Kyjevě mimo jiné shrnul, že je tam ve 457. den války, o níž Rusko předpokládalo, že skončí do tří dnů. Řekl také, že Ukrajinci, kteří se brání invazi, mu připomínají „naše lepší já v Americe“.

Graham: pouze jsem ocenil ducha Ukrajinců

„Byly doby, kdy jsme v Americe takto bojovali do posledního člověka, buď budeme svobodní, nebo zemřeme,“ uvedl senátor. „Teď jste svobodní,“ odpověděl Zelenskyj při setkání. „A my budeme.“ Na to Graham řekl: „A Rusové umírají.“ Zelenskyj pak dodal: „Ano, ale oni přišli na naše území. My na jejich území nebojujeme.“

Podle Reuters sám Graham později uvedl, že pouze ocenil ducha Ukrajinců.

Zveřejněné video ale vyvolalo v Rusku vlnu nevole. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že mít takové senátory je pro zemi „velká ostuda“.

Dmitrij Medvěděv, ruský exprezident a zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady, se rovnou uchýlil k výhrůžce. „To bylo zbytečné. V jeho oblíbené Americe se pravidelně zabíjejí nejen obyčejní lidé, ale (také se) utrácejí špinavé peníze za vraždy senátorů,“ uvedl na adresu Grahama.

Ruský list Kommersant v této souvislosti připomněl, že to není první senátorův výrok tohoto typu. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v březnu prohlásil, že jediný způsob, jak zastavit válku, je zabít Vladimira Putina.

To se nenajde žádný Brutus? Americký senátor vyzývá k likvidaci Putina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám