Hlavní obsah

Moskva chce záruky, že Ukrajina nebude členem NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Rusko chce získat nezpochybnitelné záruky, že se Ukrajina v budoucnu nestane členem Severoatlantické aliance. V rozhovoru pro britskou stanici to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Přibližování NATO k ruským hranicím podle Peskova Moskvu „znervózňuje“. Rusko proto žádá „stoprocentní záruku, že nikdo nepomyslí na to, že by se Ukrajina připojila k NATO“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Peskov tvrdí, že NATO porušilo sliby a „pokouší se narušit rovnováhu sil“. Odmítl naopak kritiku aliance, podle níž Rusko posílá na bojiště na východní Ukrajině své vojáky a techniku.

Za vlády bývalého prezidenta Viktora Janukovyče Ukrajina členství v NATO oficiálně odmítala, přestože se řady aliančních vojenských programů aktivně účastnila. Po převratu se v ukrajinském parlamentu začaly ozývat hlasy pro členství v NATO. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na jaře uvedl, že nová vláda nebude ani po volbách zkraje listopadu usilovat o členství v alianci.

Rusko vstup Ukrajiny do NATO považuje za své ohrožení a vždy mu tvrdě oponovalo.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Mluvčí Peskov poskytl rozhovor BBC jen krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin kritizoval Spojené státy, které podle něj usilují o to podmanit si Rusko. To se jim ale nepodaří, stejně jako se to ještě nepovedlo nikomu v dějinách, prohlásil Putin. [celá zpráva]

Reklama

Související články

NATO zvyšuje kvůli Rusku leteckou pohotovost

Kvůli vzrůstající aktivitě ruských vzdušných sil ve východní Evropě zvyšuje Severoatlantická aliance (NATO) leteckou pohotovost. Ve čtvrtek to v Aténách...

Výběr článků

Načítám