Hlavní obsah

Moskva chce vyvlastnit firmu ruského multimiliardáře Melničenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní prokuratura podala žalobu na multimiliardáře Andreje Melničenka s cílem vyvlastnit jeho společnost Sibeko, hlavního dodavatele elektřiny na Sibiři. Melničenko získal Sibeko v roce 2018, podle úřadů společnost nabyl v důsledku korupčního jednání. Za letošní léto jde už o čtvrtou kauzu, v níž ruský stát hodlá převzít soukromá aktiva.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Melničenko

Článek

Andrej Melničenko a jeho rodina vedou žebříček ruských miliardářů časopisu Forbes, jejich jmění se odhaduje na 25,2 miliardy dolarů, uvádí agentura RBK. Oligarcha je v souvislosti s válkou na Ukrajině na západním sankčním seznamu, také ji ale veřejně označil za „tragédii, kterou je potřeba zastavit“.

Jméno hlavního žalobce v dokumentech nefiguruje, hovoří se o něm pouze jako o „zástupci generálního prokurátora“.

Podle zdroje RBK obeznámeného s kauzou ruští vyšetřovatelé chtějí u soudu napadnout Melničenkovo vlastnictví energetických aktiv, která podle tvrzení prokuratury odkoupil od struktur kontrolovaných Michailem Abyzovem, tehdejším ruským ministrem pro koordinaci činnosti otevřené vlády (doktríny, jejímž cílem je podporovat práva občanů na přístup k informacím – pozn. red.), přičemž podle žaloby došlo k „porušení protikorupční legislativy“.

Podle telegramového kanálu SovetBezRynka jde konkrétně o akcie Sibiřské energetické společnosti (Sibeko), které stát hodlá převzít.

„Nezákonná privatizace z 90. let“

Letos v létě už ruská generální prokuratura napadla soudně „nezákonnou privatizaci“ z 90. let minulého století společnosti Metafrax Chemicals, jednoho z největších výrobců metanolu a formalinu v Rusku, a i v tomto případě požaduje převzetí firmy státem.

V červenci ruské úřady podaly vyvlastňovací žalobu ohledně holdingu Tefida, zpracovatele ryb, napadly také soukromé vlastnictví přístavu ve městě Perm. Ve zdůvodnění se uvádí, že jde o zájem státu, neboť tyto společnosti přešly do rukou cizinců nebo ruských občanů trvale žijících v zahraničí.

Na začátku srpna stát podnikl kroky k převzetí Rostovského opticko-mechanického závodu (ROMZ), který vyrábí optickomechanická a optickoelektronická zařízení pro přístroje nočního vidění, jež používají řídicí jednotky obrněné vojenské techniky.

Itálie zabavila miliardáři Melničenkovi jednu z největších jachet světa

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám