Hlavní obsah

Zaútočíte na anektovaná území, zaútočíte přímo na Rusko, hrozí Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moskva bude považovat útok na ukrajinská území, která hodlá anektovat, za agresi vůči Rusku samotnému. Podle agentury TASS to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko podle něj v pátek anektuje čtyři území, přestože je nemá v současnosti celá pod kontrolou.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Podle Peskova se čtyři anektované části Ukrajiny stanou nedílnou součástí Ruska, a proto by jakýkoli útok na ně znamenal agresi vůči celému Rusku.

Peskov podle serveru The Guardian uvedl, že se Rusko chystá „de iure“ v pátek anektovat čtyři ukrajinská území, i když je nemá v současnosti celá pod kontrolou. Týká se to oblastí Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské.

Putin má podle svého mluvčího Peskova při slavnostní ceremonii v Kremlu podepsat anexi ukrajinských území v 15:00 moskevského času (14:00 SELČ). Peskov avizuje, že Putin přednese „významný projev“. Podle Reuters se už na Rudém náměstí připravuje tribuna a celoplošné obrazovky s nápisy „Doněck, Luhansk, Záporoží, Cherson –⁠ Rusko!“, není ale potvrzeno, že tam Putin vystoupí.

Anexi čtyř ukrajinských oblastí odsuzuje mezinárodní společenství jako nezákonnou. Putin si jako záminku k anexi vzal zinscenovaná referenda, podle nichž měli místní souhlasit s připojením k Rusku. Jsou však nezákonná a neuznávají je ani někteří spojenci Ruska, například Kazachstán nebo Srbsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám