Hlavní obsah

Navalnyj ve vězení vyhubl a viditelně sešel. Soudkyni to ale neobměkčilo

Moskva

Uvězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj se ve čtvrtek prostřednictvím telemostu zúčastnil soudního jednání. Na nepříliš kvalitních snímcích z jeho průběhu, které zveřejnila agentura Reuters, je přední kritik režimu prezidenta Vladimira Putina ostříhaný na ježka, vypadá pohuble a celkově sešle. Navalnyj ve vězení držel hladovku a stěžuje si na vážné zdravotní potíže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Navalný působil pohublým dojmemVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl zadržen v lednu hned po přistání na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Od té doby je za mřížemi.

Navalnyj ukončil hladovku

Evropa

Pomluva veterána

Ve vězení držel Navalnyj 23 dní hladovku a stěžoval si na to, že kvůli problémům s páteří a plotýnkami přichází o cit v ruce. Podle jednoho z obhájců navíc zhubl z 94 na 72 kilogramů. Hladovka však nebyla nic platná. Soud ve čtvrtek nevyhověl jeho odvolání proti únorovému rozsudku, podle kterého má zaplatit pokutu za pomluvu válečného veterána dosahující v přepočtu téměř čtvrt milionu korun.

Při demonstracích za propuštění Navalného v Rusku zadrželi 1700 lidí

Evropa

Pomluva válečného veterána je v Rusku trestným činem a Navalnyj se jej podle únorového verdiktu dopustil loni, když se kriticky vyjádřil o lidech účinkujících v propagačním videu na podporu změn ústavy před celostátním referendem. Označil je za zrádce a zkorumpované lokaje režimu. Jedním z mluvčích byl i 94letý válečný veterán.

Obhajoba podle agentury Interfax přislíbila další odvolání.

V cele se dvěma spoluvězni

Navalnyj se soudu zúčastnil prostřednictvím videospojení z vězeňské nemocnice ve Vladimirské oblasti. Podle obhájkyně Olgy Michajlovové si postěžoval, že v nemocniční cele o rozloze devíti metrů čtverečních byl původně sám, ale nyní ji sdílí s dalšími dvěma vězni, takže v cele je hodně těsno.

Foto: Babushkinsky District Court Of M, Reuters

Snímek telemostu s Alexejem Navalným ze soudní síně.

Úřady poslaly Navalného na dva a půl roku za mříže poté, co se v Německu zotavil z otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Otravu potvrdily západní laboratoře a Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj otravu připisuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho tajné službě. Moskva obvinění odmítá, otravu zpochybňuje a odmítá ji vyšetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám