Hlavní obsah

Trefil jsem sloup, no a? Danko narazil do semaforu a ujel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V noci ze čtvrtka na pátek měl místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana SNS) nehodu. V bratislavské městské části Dúbravka narazil se svým vozidlem do sloupu s dopravní značkou a semaforem u přechodu pro chodce. Danko se k nehodě přiznal, ale může mu přitížit, že z místa nehody ujel a nezavolal policii.

Andrej DankoVideo: Facebook, Andrej Danko

 
Článek

Danko, který nedávno začal sbírat podpisy na svou prezidentskou kandidaturu, v první reakci webu Startitup.sk nehodu potvrdil.

„Trefil jsem sloup. No a co? Všechno zaplatím, jsem pojištěný, není to žádný problém. Všechno je nahlášené na policii,“ řekl Danko s tím, že novináři zbytečně hledají senzaci.

Později k případu nahrál i video, které zveřejnil na sociální síti. „Jako každý smrtelník i já můžu mít dopravní nehodu. Ano, stalo se, přiznávám se,“ uvedl Danko.

Fico s kolegy položili věnce u Husákova hrobu

Evropa

„Dostal jsem večer smyk, co není nic neobvyklého. Narazil jsem do sloupu, ohlásil jsem to pojišťovně a magistrátu,“ konstatoval místopředseda parlamentu. Danko potvrdil, že pokud by škodu nevypořádala pojišťovna, tak ji zaplatí.

Kapky oleje vedly k jeho garáži

Slovenská média však upozorňují, že pokud někdo při dopravní nehodě poškodí všeobecně prospěšné zařízení, musí zavolat policii a počkat na příjezd hlídky.

Danko z místa ujel a policie viníka nehody vypátrala až podle kapek oleje, které vedly k jeho garáži. Policie zatím neřekla, zda u Danka zjišťovala přítomnost alkoholu.

Předseda SNS Andrej Danko sbírá podpisy na svou prezidentskou kandidaturu

Evropa

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) vyzvala Danka, aby okamžitě odstoupil z funkce místopředsedy parlamentu.

Místopředseda SaS Branislav Gröhling upozornil, že Danko na rovné silnici zdemoloval semafor, poškodil auto, z místa ujel a nepodrobil se dechové zkoušce. „To zní téměř jako přiznání,“ dodal.

Agresivní, vulgární a zjevně ožralý

Expremiér Igor Matovič z opozičního hnutí Slovensko (bývalé hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) tvrdí, že má informace z policejních zdrojů, že když policisté Danka kontaktovali, místopředseda parlamentu byl na ně „agresivní, vulgární a zjevně ožralý“.

Matovič tvrdí, že Danko chodí pod vlivem alkoholu také do parlamentu.

Podle předsedy opozičního Progresivního Slovenska Michala Šimečky by Danko měl jednoznačně vyvodit důsledky.

Další perla ze slovenské vlády: Intronizujte Ježíše Krista

Evropa

„Pokud politik způsobí dopravní nehodu, má počkat na policii. Nikoliv utéct z místa činu. Politik má jít příkladem, nikoliv ukazovat veřejnosti, že je kvůli své funkci nad zákonem,“ uvedl Šimečka.

K abdikaci vyzval Danka také předseda opozičního Křesťanskodemokratického hnutí Milan Majerský. „Fakt, že jeden z nejvyšších ústavních činitelů po dopravní nehodě ujede z místa činu, pouze vyvolává otázky, proč se tak stalo,“ klade si otázku Majerský.

Fico: Normální lidský příběh

Premiér Robert Fico (Směr) označil Dankovu nehodu za „normální lidský příběh“, který se stává tisícům lidí na Slovensku. „Jsme v situaci, kdy se budou skandalizovat věci, které se nemají skandalizovat,“ dodal předseda vlády.

Předseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) však mluví o vyvození politické zodpovědnosti a chce počkat na detaily případu.

„Příště někdo gramotný.“ Slovenská ministryně kultury má ostudu za dopis českému kolegovi

Evropa

„V rámci politické slušnosti, ve vyspělém světě, pokud by se potvrdilo, že havaroval a z místa nehody odjel nebo se ji snažil zatajit, tak by k politické zodpovědnosti mělo dojít,“ uvedl Pellegrini.

U Husákova hrobu

Danko se tento týden zviditelnil také tím, že společně s premiérem Robertem Ficem a dalším místopředsedou parlamentu Ľubošem Blahou (Směr) položili věnce k hrobu posledního komunistického prezidenta ČSSR Gustáva Husáka u příležitosti 111. výročí jeho narození.

Shodou okolností hrob bývalého československého prezidenta je na hřbitově v bratislavské městské části Dúbravka, kde se stala i zmíněná nehoda.

Husák byl symbolem normalizace v Československu po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. Z funkce hlavy státu abdikoval v prosinci 1989 a zemřel v roce 1991. V roce 2019 v anketě Největší Slovák skončil na sedmém místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám