Hlavní obsah

Fico s kolegy položili věnce u Husákova hrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) a místopředsedové slovenského parlamentu Andrej Danko (SNS) a Ľuboš Blaha (Směr) položili ve středu věnce u hrobu československého prezidenta Gustáva Husáka u příležitosti 111. výročí jeho narození. „Jedni ho milují, druzí ho zatracují,“ uvedl Danko na videu zveřejněném na sociální síti.

Foto: Facebook/Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) u hrobu Gustáva Husáka

Článek

Husák je pochovaný na hřbitově v bratislavské městské části Dúbravka, kde se 10. ledna 1913 narodil.

„Dnes je výročí narození pana prezidenta Gustáva Husáka. Je pro mě velká čest, že jsem společně s premiérem Slovenské republiky panem Ficem a místopředsedou parlamentu Blahou mohl položit věnec a vyjádřit úctu jedné z největších osobností,“ říká Danko na videu.

Předseda Slovenské národní strany uvedl, že Husák měl těžký život a udělal také mnoho chyb, ale to, co zanechal, z toho žijí i dnešní generace.

„Je potřeba se ze života člověka poučit. Jedni ho milují, druzí ho zatracují, ale takový už je lidský život,“ řekl Danko.

„Důležité je, že něco vytvořil, něco po sobě zanechal a já, jako každý rok – už i z pozice místopředsedy Národní rady Slovenské republiky –, jsem se mu přišel poklonit. Čest jeho památce,“ dodal Danko.

Fico na sociální síti uvedl, že Husák prokázal nevídanou odvahu při organizování Slovenského národního povstání, když mu hrozily mučení a poprava.

Foto: Facebook/Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) a místopředsedové slovenského parlamentu Andrej Danko (SNS) a Ľuboš Blaha (Směr) u hrobu Gustáva Husáka

„Pak se s ním vypořádali extrémní blázni v řadách komunistů, zavřeli ho, bili, vyráželi mu zuby… Opět se pozvedl, sehrál rozhodující roli a zabránil represáliím v normalizačních 70. letech,“ uvedl na sociální síti Fico.

„Vždy byla s ním spojována vzdělanost a inteligence. Udělal i chyby, ale kdo je neudělal a neudělá… Po boji je každý generál. Já však cítím, že je mu potřeba projevovat úctu a respekt,“ dodal slovenský premiér na Husákovu adresu.

Husák byl posledním komunistickým prezidentem Československa. Byl symbolem normalizace v Československu po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy.

Z funkce hlavy státu abdikoval v prosinci 1989 a zemřel v roce 1991. V roce 2019 v anketě Největší Slovák skončil na sedmém místě.

Fico: Strategie Západu na Ukrajině selhala, Zelenského pozice je otřesena

Evropa

Fico řídí poradu o cenách potravin ve stylu Putina, říká politolog

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám