Hlavní obsah

Předseda SNS Andrej Danko sbírá podpisy na svou prezidentskou kandidaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko přiznal, že sbírá podpisy na svou prezidentskou kandidaturu. V rozhovoru pro web pluska.sk potvrdil, že už má deset tisíc podpisů. „To ještě neznamená, že jsem rozhodnutý, pouze se připravuji na možnosti,“ řekl Danko na otázku o možné kandidatuře na post hlavy státu.

Foto: Shutterstock

Andrej Danko

Článek

Případná kandidatura předsedy SNS by byla překvapující, protože podle průzkumů je favoritem prezidentských voleb předseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-sociální demokracie). Pellegriniho ve volbách podpoří také nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

Předseda SNS však otevřeně kritizuje „váhavost“ Pellegriniho, který ještě svou kandidaturu oficiálně neoznámil. „Pokud půjde tímto způsobem na prezidenta, tak prohraje a za to si ponese zodpovědnost. Natahuje kampaň, neříká jasně, co chce,“ kritizoval Danko svého koaličního partnera. Podle Danka by byl nejlepším kandidátem na prezidenta premiér Fico, ale ten svou účast v prezidentských volbách důrazně odmítá. Fico už jednou na post hlavy státu kandidoval, ale v roce 2014 ho porazil do té doby poměrně neznámý podnikatel z Popradu Andrej Kiska.

Danko se obává, že Pellegriniho může v letošních prezidentských volbách porazit exministr zahraničí Ivan Korčok. Zároveň varoval, že voliči SNS mohou ve volbách místo váhavého Pellegriniho podpořit bývalého předsedu Nejvyššího soudu Štefana Harabina. „Pellegrini je příliš liberální,“ dodal Danko.

Současná hlava státu Zuzana Čaputová se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června 2024. Přesný termín prezidentských voleb ještě nebyl stanoven.

Pellegrini by podle průzkumu jasně vyhrál slovenské prezidentské volby

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám