Hlavní obsah

Ministr pronajímá dům šéfovi Penty, Fico v tom nevidí problém

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský (53) pronajímá svoji vilu v lukrativní čtvrti na okraji Bratislavy šéfovi finanční skupiny Penta Jaroslavu Haščákovi. „Platí mi čtyři tisíce eur měsíčně za 350 metrů čtverečních užitkové plochy. Smlouvu nemíním zrušit, protože je pro mě výhodná,“ reagoval na kritiku ministr.

Foto: Petr Josek , Reuters

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Článek

Dům stojí na střeženém místě v bratislavské čtvrti Záhorská Bystrica. V sousedství bydlí i další představitelé skupiny Penta. Smlouva mezi Malatinským a Haščákem o pronájmu vily byla uzavřena před sedmi lety.

Premiér Robert Fico prohlásil, že ministrův nájemník ho nezajímá a na Haščáka se ho ptát nebude. Novinářům řekl, že otázky, které se týkají soukromých podnikatelských aktivit ministra Malatinského, mají pokládat přímo jemu. Otázku, zda Penta nebude ovlivňovat rozhodnutí ministra hospodářství, označil Fico za nemístnou. „S Pentou nemáme nic společného,“ dodal premiér.

Haščák figuruje ve spisu Gorila, který odhaloval kontakty finančních skupin a politiků. Zveřejnění spisu Gorila vyvolalo na Slovensku masové protesty proti korupci v politice. Haščák měl podle spisu úkolovat tehdejšího ministra hospodářství Jirka Malchárka, jak má konat ve prospěch Penty.

Podle deníku Sme se Fico může tisíckrát vymlouvat, že Malatinského nominovali do vlády partneři a Malatinský není členem strany Směr-sociální demokracie. „Tento pokus zbavit se odpovědnosti je směšný. Nebo nám chce premiér namluvit, že mu jména ministrů někdo diktoval?“ ptá se Sme.

Reklama

Výběr článků

Načítám