Hlavní obsah

Merkelová se loučila v Bílém domě. Bidenovi Nord Stream za rozkmotření s Němci nestojí

Právo, Novinky, doh, jem
Washington

Přátelské setkání, ale se zásadními neshodami. Tak referovala americká média o návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové, kterou ve čtvrtek jako prvního evropského lídra v Bílém domě přijal americký prezident Joe Biden. Merkelová na podzim ve své funkci po 16 letech skončí, návštěva v zámoří však zdaleka nepředstavovala jen zdvořilostní rozlučku.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová během jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem

Článek

„Prezident touží dostat Německo, největší evropskou ekonomiku, na svou stranu pro některé ze svých vlastních geopolitických cílů dříve, než začne americký volební cyklus v polovině jeho funkčního období,“ poznamenal list The New York Times.

Velký průlom se ale nečekal, v klíčových tématech postoje k Moskvě a Pekingu se oba lídři rozcházejí. Merkelová ještě před odletem do USA oznámila, že ve Washingtonu nečeká dohodu s Bidenem ohledně Nord Streamu 2. A k dohodě skutečně nedošlo. Oba státníci se podle šéfa Bílého domu shodli na vágním konstatování, že není možné nechat Rusy zneužívat energetické zdroje k vydírání.

Berlín a Biden: bez růžových brýlí

Evropa

„Jakkoli jsem zopakoval své obavy ohledně Nord Streamu 2, kancléřka Merkelová a já jsme zcela za jedno v našem přesvědčení, že Rusku nesmí být umožněno používat energetiku jako nástroj nátlaku nebo vyhrožování sousedům,” konstatoval po jednání s Merkelovou Biden.

Jeho administrativa stejně jako ta předchozí se stavbou plynovodu nesouhlasí a prezentuje jej jako hrozbu pro energetickou bezpečnost v Evropě. Merkelová pouze poznamenala, že Washington a Berlín dospěly k různým závěrům ohledně toho, co tento projekt znamená.

Ekologové se postavili proti obnovení stavby Nord Streamu 2

Ekonomika

Sankce nebudou

Biden už ale dříve ze sankcí vyjmul konsorcium, které plynovod staví, čímž dal fakticky najevo, že blokáda dostavby téměř hotového projektu mu za obětování vztahů s Berlínem nestojí. Jednat se ve středu mělo i o kyberútocích připisovaných ruským hackerům.

Čína, kterou americká diplomacie označuje za „největší hrozbu“, je největším obchodním partnerem Německa. Merkelová před Bidenovým nástupem pomohla vyjednat investiční dohodu mezi EU a Čínou, kterou poté odmítl ratifikovat europarlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám