Hlavní obsah

Medvěděv se hádá s Lukašenkem, mezi Ruskem a Běloruskem to skřípe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve svém videoblogu tvrdě odpověděl na výpady svého běloruského protějšku Alexandra Lukašenka. Obvinil ho z nečestného chování a snahy rozeštvat Rusy a Bělorusy před prosincovými prezidentskými volbami v Bělorusku. Uvedl také, že v Bělorusku mizí političtí oponenti.

Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděl reagoval na páteční výpad Lukašenka, který před skupinou asi 60 ruských novinářů obvinil Moskvu, že financuje běloruskou opozici a spustila proti němu lživou kampaň v ruských médiích. "Cílem je přesvědčit lidi od Vladivostoku po Kaliningrad, že Bělorusové jsou málem nepřátelé a jejich prezident je zloděj, vrah a zrádce," řekl.

Medvěděv naopak vyčetl svému protějšku nevděčnost za téměř dvacetiletou pomoc Minsku v řádu miliard dolarů ročně, protiruskou rétoriku v předvolební kampani a snahu vytvořit v očích Bělorusů z Ruska nepřítele. "Dříve v této roli vystupovala Amerika, Evropa a celý Západ, teď bylo za nepřítele vyhlášeno Rusko," prohlásil. Běloruský prezident by se měl raději starat o domácí problémy a "nakonec vyšetřit četné případy nezvěstných osob", které dříve v Minsku zastávaly vysoké funkce.

Lukašenko svými výpady proti ruskému vedení podle Medvěděva opouští nejen diplomatická pravidla, ale i lidskou slušnost. Vyčetl mu i nečestnost, když se prý pokoušel o "obchod" s uznáním nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie, které se po předloňské válce odtrhly od Gruzie. Moskva prý nijak na Minsk netlačila, ale Lukašenko uznání slíbil a slib nedodržel.

Závěrem však Medvěděv dopad svých slov zmírnil a dodal, že "nesmyslné napětí" s Minskem jednou skončí. Podle něj by v delší perspektivě by nemělo poškodit "bratrské vztahy" obou národů, které by neměly žít ve strachu, ale "v ovzduší svobody, demokracie a spravedlnosti".

Spor o plyn

Ruští komentátoři předpovídají, že navzdory rozmíškám s Moskvou Lukašenko nejspíše hlasování 19. prosince opět vyhraje, ale v dalším volebním období může čelit kvůli sváru s Kremlem rostoucím potížím. Ruský plynárenský gigant Gazprom podle pondělního vydání listu Kommersant hodlá zvýšit cenu plynu pro Bělorusko z letošních 185 dolarů za tisíc metrů krychlových na 220 dolarů v příštím roce. Podle expertů by tato cena měla být pro běloruskou ekonomiku ještě únosná.

Reklama

Výběr článků

Načítám