Hlavní obsah

Majitel Šachtaru Doněcku daruje armádě a rodinám přes půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Mychajlo Mudryk se v neděli stal nejdražším ukrajinským fotbalistou v historii. Londýnská Chelsea za něj Šachtaru Doněck může zaplatit včetně bonusů až 2,4 miliardy korun v přepočtu. Majitel ukrajinského celku Rinat Achmetov ale pochopil, že bez vojáků by se na Ukrajině žádný fotbal nehrál, a proto daruje téměř 555 milionů korun ukrajinské armádě a rodinám.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Mychajlo Mudryk se fanouškům londýnské Chelsea ukázal po přestupu z Šachtaru Doněck zahalen do ukrajinské vlajky.

Článek

Vysoká přestupová částka je vítanou sumou pro Šachtar. Ten totiž domácí zápasy hraje už od roku 2014 po celé Ukrajině a utkání evropských pohárů dokonce mimo Ukrajinu.

Přesto majitel klubu Rinat Achmetov, podle magazínu Forbes nejbohatší Ukrajinec, neváhal a poskytl 555 milionů z přestupu Mudryka potřebnějším.

„O našem fotbale se dnes můžeme bavit jen díky naší armádě, našemu lidu a neuvěřitelné podpoře civilizovaného světa. Jen společnými silami porazíme zlo, které přišlo k našim domovům. Daruji 25 milionů dolarů na pomoc naším vojákům, obráncům a jejich rodinám,“ stojí v prohlášení na stránkách Šachtaru.

Slavnému obránci z Azovstalu úspěšně operovali ruku

Válka na Ukrajině

Prezident klubu v něm dále uvádí, že se rozhodl zřídit projekt Srdce Azovstalu, který je určen na pomoc obráncům Mariupolu a rodinám padlých.

„Jejich statečnost nemá v moderní historii obdoby. Jsou to oni, jejich oběť a odvaha, které pomohly udržet nepřítele v prvních měsících války a daly nám všem pocítit nevyhnutelnost vítězství Ukrajiny,“ pokračoval Achmetov.

Peníze podle něj pokryjí různé potřeby - od lékařského a protetického ošetření, psychologické podpory až po plnění konkrétních požadavků.

Na transparentnost bude dohlížet nezávislý tým, který bude v kontaktu s obránci z Azovstalu, s jejich rodinami, poskytovateli péče a dobrovolníky.

Mudryk podepsal v Anglii smlouvu na osm a půl let. V neděli, před duelem Chelsea s Crystal Palace, ještě nehrál. Fanouškům se ale představil na hřišti v civilu před utkáním. Oblečen v dresu Chelsea, přes který měl přehozenou ukrajinskou vlajku.

Achmetov ve svém prohlášení vyjádřil také jedno přání. „Doufám, že se Mychajlo jednou vrátí a odehraje proti nám se svou Chelsea přátelský zápas v Donbass Areně v ukrajinském Doněcku. Musíme udělat, co je v našich silách, aby se tento den přiblížil. Našim vojákům jsme navždy navázáni,“ uzavřel prezident Šachtaru.

Soledar ještě nepadl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám