Hlavní obsah

Soledar ještě nepadl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tvrzením ruské propagandy drží Ukrajinci stále ještě své pozice ve městě Soledar na východě Ukrajiny. Tvrdé boje pokračovaly o víkendu i v kraminnském i bachmutském sektoru donbaské fronty. V pravidelném shrnutí to napsalo britské ministerstvo obrany odvolávající se na informace od rozvědky.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinci pálí u Soledaru ze salvového raketometu BM-21 Grad

Článek

Mezi ostřelovanými městy a vesnicemi je uváděn i Soledar, což naznačuje, že se o něj dále bojuje a navzdory ruským tvrzením ho nemají okupanti stále pod plnou kontrolou. Tento odhad potvrzuje i britská rozvědka.

„Podle informací z 15. ledna 2023 ukrajinské ozbrojené síly téměř jistě udržovaly pozice v Soledaru, severně od Bachmutu, tváří v tvář pokračujícím útokům Wagnerovy skupiny,“ píše se ve shrnutí.

Za posledních šest týdnů sice dosáhly Rusko i Ukrajina na různých místech fronty dílčích úspěchů, ale nebyly zásadní a byly těžce vybojované.

Zásah domu v Dnipru má už 36 obětí včetně dvou dětí. Rusko vinu odmítlo

Válka na Ukrajině

Důležitou zprávou posledních dní je prohlášení šéfa výboru pro obranu ruské Státní dumy Andreje Kartapolova o prodloužení horní věkové hranice pro běžný odvod do armády z 27 na 30 let v době, kdy se bude konat odvod na jaře 2023.

Kartapolov uvedl, že tento krok by měl umožnit již dříve oznámené 30procentní navýšení ruských sil.

Ruský prezident Vladimir Putin loni prohlásil, že takový krok podporuje, ruští představitelé pravděpodobně zjišťují reakce veřejnosti.

„Existuje reálná možnost, že ruští představitelé doufají, že změna věkových kritérií pro rutinní odvody by mohla posílit personál, který je k dispozici pro boj na Ukrajině, a zároveň by pro obyvatelstvo vypadala méně znepokojivě než vyhlášení dalšího kola nepopulárního procesu ‚částečné mobilizace‘,“ soudí Britové.

Zásah domu v Dnipru má už 36 obětí včetně dvou dětí. Rusko vinu odmítlo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám