Hlavní obsah

Maďarský politik se fotil v uniformě SS

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V uniformě jednotek SS se nechal fotografovat člen maďarské opoziční strany FIDESZ Zsolt Gyenge (35). Fotografii zveřejnilo páteční vydání bulvárního deníku Blikk a odpoledne už politika vyloučili ze strany.

Článek

"Je to nepřijatelné chování pro člena demokratické strany," uvedl mluvčí FIDESZ Péter Szijjártó. Gyenge odůvodnil svůj čin tím, že má rád historii především období druhé světové války a proto sbírá relikvie spojené s tímto obdobím světových dějin.

"Uniformu SS nevlastním. Byl jsem na návštěvě u kamaráda a tam jsem si ji vyzkoušel," uvedl politik, který je místním poslancem v 6. budapešťském obvodě. Fotografie způsobila v Maďarsku skandál.

Před dvěma lety totiž přišel o funkci v socialistické straně poslanec János Zuschlag, který měl nemístné poznámky o holocaustu.

V říjnu 2004 čekala skupina lidí na začátek protifašistické demonstrace v chladném počasí. Jeden z nich poznamenal, že obětem holocaustu muselo být rovněž zima.

Zuschlag na to reagoval smíchem a slovy: "Těm už zima nebyla". Tato slova odvysílala televize Hir TV a postupně i další televize. Poslanec se následně vzdal poslaneckého mandátu.

Reklama

Související články

Princ Harry se omluvil za nacistickou uniformu

Britský princ Harry se ve Velké Británii postaral o další skandál. Na maškarní bál se totiž dostavil v převleku za nacistu. List The Sun na titulní straně...

Výběr článků

Načítám