Hlavní obsah

Maďarsko čekají největší povodně v historii země

– Budapešť • Aktualizováno

Povodňová vlna z Dunaje pomalu opouští Rakousko a směřuje do Maďarska. Země a především města, která na Dunaji leží, se připravují na nejhorší povodeň v historii. Týká se to i metropole Budapešti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maďarsko se připravuje na záplavyVideo: Reuters

 
Článek

Budapešť by ale podle starosty Istvána Tarlóse měla být uchráněna, řeky by měla dosáhnout výšky 8,85 metru a v bariérách by měla zůstat ještě rezerva. Pokud by hladina vystoupala nad devět metrů, pak by voda protipovodňové bariéry přetekla. Největší vlna by měla do města dorazit v následujících dnech.

Město vyhlásilo stav pohotovosti a protipovodňové zábrany staví tisíce dobrovolníků. „Maďarsko je na největší vodu, co tam kdy přišla, dobře připraveno. Situaci monitoruje a jsme připraveni pomoci,“ řekla evropská komisařka pro mezinárodní spolupráci Kristalina Georgievová.

Evakuují se vesnice

Vážná je situace na Mosonském Dunaji, což je rameno řeky, které se odpojuje nedaleko hranic s Rakouskem a Slovenskem.

Foto: Szilard Koszticsak, ČTK/AP

Rozlitý Dunaj v centru Budapešti. V pozadí budova parlamentu, která stojí u řeky.

Ihned evakuována musela být v pátek večer obec Győrújfalu. „Hráz je zatím stabilní, ale tlak vody je natolik velký, že z bezpečnostních důvodů jsme rozhodli o evakuaci obce,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán. Evakuace se týká 2000 lidí.

Foto: MTI

Vojáci a dobrovolníci opravují hráz u obce Győrújfal.

Hráz u obce Győrújfalu byla poškozena ještě ve čtvrtek a celý pátek jí opravovali dobrovolníci a vojáci za pomoci vrtulníků a obrněných transportérů. „Mohou nastat problémy na spojení nové a staré části hráze,“ dodal Orbán.

Foto: Balazs Mohai, ČTK/AP

Dunajská ulice v obci Budakalasz severně od Budapešti

Dunaj zasáhl Rakousko i Slovensko. Hlavní město Bratislava odolalo díky protipovodňovým bariérám. Voda ve městě dosáhla 1034 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám