Hlavní obsah

Maďarka prodala svého otce do otroctví, živořil o jednom jídle denně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Újkígyós

V nelidských podmínkách žil tři roky 68letý Maďar, kterého drželi jako novodobého otroka v obci Újkígyós na jihovýchodě země. Podle deníku Népszabadság muže prodala do otroctví jeho vlastní dcera. V romské rodině musel těžce pracovat jen za jedno jídlo denně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K odhalení případu vedla náhoda, když policie vyšetřovala nelegální přepis automobilu. Při pokusu o legalizaci přepisu evidence předložila rodina osvědčení od lékaře. Ten potvrzoval, že se muž dostal do péče rodiny a byl nesvéprávný. Muže proto dodatečně předvolali na lékařské vyšetření k psychiatrovi, k němuž se však nedostavil.

Sociální odbor poslal na rodinu kontrolu a podle starosty obce Zoltána Szebellédiho našli ve stáji u koní muže žijícího v otřesných podmínkách. „Žádal nás o pomoc. Převezli jsme ho na bezpečné místo,“ cituje deník starostu obce. Lékař u něj diagnostikoval svrab a několik špatně zahojených zlomenin žeber.

V Maďarsku to není první případ novodobého otroctví. Před časem uprchl z otroctví 50letý muž, kterého drželi ve městě Szarvas. Muž upozornil, že byl nejen držen jako otrok, ale byl také mučen.

Vyšetřování těchto případů ztěžuje fakt, že vysvobození otroci ze strachu nepodávají na své věznitele trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám