Hlavní obsah

Macron s Trumpem potvrdili bezpečnostní spolupráci

Paříž
Aktualizováno

Vzájemný obchod, bezpečnost, boj proti terorismu, stabilita na Blízkém východě, v Libyi a oblasti Sahelu. To jsou oblasti spolupráce, na nichž se při své společné schůzce v Paříži shodli prezidenti Francie a Spojených států Emmanuel Macron a Donald Trump.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Prezidenti USA a Francie Donald Trump a Emmanuel Macron v Paříži

Článek

„Existují témata, na kterých se neshodneme, ale je důležité, abychom i o nich hovořili, abychom se mohli posunout dál,“ řekl po zhruba dvouhodinovém jednání Macron.

Zdůraznil, že Trumpa respektuje i v oblastech, kde shoda chybí. Zmínil klimatickou Pařížskou dohodu, od které prezident Trump odstoupil. Macron zopakoval, že pro něj závazky z dohody platí.

Trump, který do Francie zavítal na oslavy pádu Bastily a také 100. výročí zapojení USA do první světové války po boku Trojdohody, tedy i Francie, před jednáním zamířil do Invalidovny, kde si kromě jiného prohlédl hrobku Napoleona Bonaparte. Oba státníky při prohlídce doprovázely manželky Melania a Brigitte.

Foto: Ian Langsdon, Reuters

Prezidenti Trump a Macron s manželkami Melanií a Brigitte při prohlídce Napoleonovy hrobky

Trump po jednání Macrona chválil jako „skvělého prezidenta“ a „tvrdého politika“. Francouzskou metropoli opěvoval jako „jedno z nejskvělejších míst“ světa.

Večer prezidentské páry zamířily na večeři do restaurace na Eiffelově věži.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezidenti Francie a USA Emmanuel Macron a Donald Trump s manželkami v restauraci na Eiffelově věži v Paříži

Reklama

Související články

Macron chce snížit počet poslanců o třetinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron plánuje snížit počet poslanců parlamentu o třetinu. Řekl to v pondělí během projevu před zákonodárci obou komor na zámku...

Výběr článků

Načítám