Hlavní obsah

Lukašenko obvinil Prahu, že podněcuje protesty, a Berlín, že si vymyslel otravu Navalného

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko znovu obvinil cizí země včetně České republiky, že ovlivňují protesty namířené proti němu. Bělorusko už čtvrtý týden zažívá nebývale silné demonstrace, které propukly po sporných prezidentských volbách. Při setkání s ruským premiérem Michailem Mišustinem řekl, že má důkaz, že obvinění o otravě opozičního předáka Alexeje Navalného je vymyšlené a přišly s ním Varšava a Berlín.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Michail Mišustin a běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Snahy ovlivňovat protesty „přicházejí z Polska, Česka, Litvy a Ukrajiny, což nás znepokojuje nejvíce“, citovala běloruského prezidenta agentura DPA. Ruský premiér Michail Mišustin, který ve čtvrtek jednal s Lukašenkem, řekl, že Bělorusko by nemělo dopustit tlak zvenčí, aby si uchovalo svoji suverenitu a územní celistvost.

Česko nechystá vlastní sankce vůči Bělorusku, počká na EU

Evropa

Podle Lukašenka ovšem jeho země není v těžké situaci, jen „určití lidé“ veřejně dávají najevo, co se jim v Bělorusku nelíbí.

Poděkování za ekonomickou pomoc

Mišustinovi Lukašenko děkoval za to, že Rusko Minsku pomohlo „v ekonomice zásadním způsobem stabilizovat situaci“. „Lidem došlo, že Rusko coby bratrská země, klíčový partner i trh se od nás neodvrátilo,“ cituje agentura TASS Lukašenka.

Oba se domluvili, že se vzájemný obchod vrátí na bývalou úroveň. V první půlce roku poklesl o 21 procent na 12,5 miliardy dolarů, přičemž za celý loňský rok činil 35,5 miliardy. DPA připomíná, že běloruská ekonomika je závislá na Rusku, které jí dodává ropu a zemní plyn. Z vyjádření ale neplyne, zda Gazprom bude i po únoru příštího roku dodávat Bělorusku za cenu z roku 2019, činící 127 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Lukašenko slíbil důkaz, že Navalnyj nebyl otráven

Lukašenko při rozhovoru oznámil, že má důkaz o tom, že za informací o otravě ruského opozičního předáka Alexeje Navalného stojí Berlín a Varšava a že si ji němečtí a polští představitelé vymysleli. Podle něj to dokazuje odposlechnutý rozhovor mezi představiteli obou zemí, který předá ruské tajné službě FSB.

K obsahu dodal: „K žádné otravě Navalného nedošlo.“ Podle Lukašenka Varšava a Berlín hovořily o zfalšování Navalného otravy. „Skupina odborníků připravila, jak jsem to pochopil, pro úřad Merkelové fakta, a možná i prohlášení, které učinila. Udělali to, cituji, 'aby Putina odradili strkat nos do záležitostí Běloruska'," uvedl podle agentury TASS Lukašenko.

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

Evropa

Bělorusko zažívá vlnu demonstrací a stávek po prezidentských volbách z 9. srpna. Lukašenko se po nich prohlásil za jasného vítěze, nicméně opozice i některé země tvrdí, že hlasování bylo zfalšováno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v MinskuVideo: AP

Upevnění moci

Běloruská média dnes informovala, že Lukašenko nově obsadil několik klíčových pozic v bezpečnostním aparátu. Jak k tomu píše DPA, nejmenoval na ně nové lidi, ale rozdal je těm, kterým důvěřuje. Dosavadního náčelníka tajné policie KGB Valeryje Vakulčyka tak na tomto postu vystřídal Ivan Tertel, který byl doposud šéfem státního kontrolního výboru. Valkučyk se zase nově postavil do čela bezpečnostní rady a podle Lukašenka může kolem sebe sjednotit všechny tajné služby a státní orgány určené pro ochranu právního řádu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám