Hlavní obsah

Lukašenko byl po schůzce s Putinem hospitalizován, je v kritickém stavu, tvrdí běloruský opozičník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský opozičník Valerij Cepkalo na svém telegramovém účtu v sobotu v noci napsal, že byl běloruský prezident Alexandr Lukašenko po schůzce se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem převezen do Ústřední klinické nemocnice v Moskvě. Jeho stav prý lékaři vyhodnotili jako kritický.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko se účastní zasedání Nejvyšší státní rady Svazového státu Ruska a Běloruska v Kremlu v Moskvě

Článek

„Podle informací, které máme a které vyžadují dodatečné potvrzení, byl Lukašenko po schůzce s Putinem za zavřenými dveřmi naléhavě převezen do Ústřední klinické nemocnice v Moskvě, kde v současnosti pobývá,“ napsal na Telegramu Cepkalo.

Podle něj bylo lékaři vynaloženo maximální úsilí o Lukašenkovu záchranu, údajně mu také čistili krev. „Opatření na záchranu běloruského diktátora měla za cíl rozptýlit spekulace o možné účasti Kremlu na jeho otravě,“ tvrdí Cepkalo.

Foto: Twitter Valerij Cepkalo

Valerij Cepkalo

V dalším příspěvku Cepkalo doplnil, že došlo k pokusu vysvětlit Lukašenkovu návštěvu u Putina lékařskou prohlídkou. „Vznik takové verze je zcela přirozený jako pokus zakrýt skutečný stav pacienta, který stejně jako předtím zůstává vážný. Předchozí případy otřeseného zdraví se také snažili umlčet. A v tomto případě, aby se nevzbudilo podezření, bylo dokonce jeho letadlo posláno do Minsku,“ tvrdí opozičník.

Jak vážně nemocný je Lukašenko? Spekulace sílí

Evropa

List Ukrajinska pravda v této souvislosti uvedl, že se Lukašenko ve čtvrtek účastnil eurasijského ekonomického fóra v Moskvě. Tam prohlásil, že se ruské jaderné zbraně již začaly v rámci bilaterálních dohod přesouvat do Běloruska.

Běloruský opozičník je si se svými informacemi jistý natolik, že v telegramovém příspěvku dokonce vyzval Západ, aby v nejbližších dnech naplánoval strategickou schůzku k novým běloruským volbám.

„My, zástupci Fóra demokratických sil Běloruské republiky, vyzýváme západní představitele, aby v nadcházejících dnech naplánovali strategickou schůzku, na které by se prodiskutovala iniciativa Volby,“ prohlásil Cepkalo s tím, že stávající technologie umožňují spravedlivé volby. „Uspořádání voleb v tak kritické chvíli nejen pomůže obnovit právo a pořádek v Bělorusku, ale také položí základy pro stabilizaci situace na hranicích Evropské unie a světa jako celku,“ dodal.

Cepkalo je běloruský opozičník, podle údajů na jeho twitterovém účtu byl letos v dubnu odsouzen běloruskými úřady v nepřítomnosti k 17 letům vězení za vytvoření extremistické skupiny a diskreditaci Běloruska.

Neumřu, chlapi, budete se mnou ještě dlouho trpět. Lukašenko vyvrací zprávy o svém vážném stavu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám