Hlavní obsah

Jak vážně nemocný je Lukašenko? Spekulace sílí

Nejasností kolem zdravotního stavu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka přibývá, protože se neobjevil už na dvou významných událostech, které jindy nevynechával. Ruský poslanec Konstantin Zatulin minulý týden potvrdil, že je minský vládce nemocný, ale nemá jít o nic vážného. Lukašenko však byl v sobotu zřejmě hospitalizován a spekuluje se o infarktu.

Foto: Sputnik, Reuters

Alexandr Lukašenko (první zleva) klade květiny k hrobu Neznámého vojína v Moskvě.

Článek

Lukašenko se neúčastnil nejen oslav Dne vítězství v Minsku, ale ani nedělních oslav státní vlajky, znaku a hymny. Tam jeho poselství přečetl premiér Roman Golovčenko, uvedla státní tisková agentura Belta, aniž by sdělila, proč zastoupil osmašedesátiletého prezidenta. Ten se ještě v úterý 9. května účastnil oslav Dne vítězství v Moskvě, ale už tam část programu vynechal. Nebyl ani na obědě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle agentury Reuters měl navíc zabandážovanou pravou ruku.

Zatulin potvrdil ruskému kanálu Podjom, že je Lukašenko nemocný. „Navzdory faktu, že onemocněl, považoval za svou povinnost přijet do Moskvy a týž den se účastnit akcí v Minsku. Pravděpodobně potřebuje trochu odpočívat.“ Podle něj nejde o žádnou vážnou nemoc a nenakazil se ani covidem.

Lukašenko po návratu z Moskvy položil květiny u hrobu Neznámého vojína v Minsku, ale překvapivě v civilních šatech a bez projevu. Velkých oslav porážky nacistů v Minsku se neúčastnil. Přítomen na nich přitom byl každý rok od chvíle, kdy stanul v roce 1994 v čele země. Od úterý se na veřejnosti neukázal. Podle prezidentské kanceláře pracuje na dálku.

Lukašenko nedorazil na ceremonii v Minsku, spekuluje se o vážné nemoci

Zahraniční

Hospitalizace na klinice, spekuluje se o infarktu

Podle opozičního Euroradia prezidenta v sobotu přijali v prominentním republikovém klinickém centru v Minsku. Večer před kliniku přijela kolona vládních vozů a ulice byla na dvě hodiny uzavřena, uvedl server BNE Intellinews.

To naznačuje, že jde o vážnější nemoc. Zpravodaj serveru Kyiv Post Jason Smart napsal na Twitteru po rozhovorech s disidenty: „Lukašenko měl rozsáhlý infarkt myokardu. Zřejmě byl uveden do umělého spánku.“

I Putin měl být zaskočen tím, jak špatně Lukašenko vypadá.

O zdraví Lukašenka s odvoláním na běloruská opoziční média a Zatulina informoval i ruský list Kommersant. V Rusku se přitom obecně nepíše o zdraví vlastních vůdců ani vůdců spřízněných zemí.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko během vojenské přehlídky v Moskvě mezi válečnými veterány

O dobrém zdraví běloruského prezidenta panují pochybnosti od dob pandemie, kdy bylo v roce 2021 na fotografiích vidět, že má na ruce zavedený katetr.

Spekuluje se, že by mohl být částečně ochrnutý a kvůli sankcím nemůže být léčen v zahraničí, ovšem příčina ochrnutí jasná není.

Lukašenko má zřejmě zdravotní potíže

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám