Hlavní obsah

Litva na českou muniční iniciativu přidá 35 milionů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litva na českou iniciativu nákupu 800 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu přispěje 35 milionů eur (téměř 882 milionů korun). Na sociální síti X to oznámila premiérka země Ingrida Šimonytéová. Litva se tak přidává k zemím jako Kanada, Finsko nebo Německo, které na nákup přispěly.

Foto: Profimedia.cz

Oslava litevského Dne nezávislosti

Článek

„Litevská vláda vyhradila 35 milionů eur na nákup munice pro Ukrajinu v rámci české muniční iniciativy. Společně, ať vítězství stojí cokoliv!“ stojí v příspěvku Šimonytéové na X.

Český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci oznámil, že Česká republika našla 800 tisíc dělostřeleckých granátů, jež by mohly být Ukrajině poslány během několika týdnů, ale k jejich nákupu požádala o finanční asistenci svých spojenců.

Podle serveru Ukrainska pravda se do iniciativy zapojilo již několik spojenců, ale ne všichni své příspěvky zveřejnili. V úterý bylo oznámeno, že Kanada i Finsko přispěly sumou 30 milionů eur. Německo se zase zavázalo k uhrazení 180 tisíc nábojů.

Český premiér Petr Fiala před dvěma týdny uvedl, že se již vybralo dostatek peněz na nákup první dodávky munice. Ta by měla čítat 300 tisíc nábojů. Již v té době se do iniciativy zapojilo osmnáct zemí.

Scholz: Česko ukázalo, že zbraně pro Ukrajinu je nutné hledat mimo Evropu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám