Hlavní obsah

Scholz: Česko ukázalo, že zbraně pro Ukrajinu je nutné hledat mimo Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie se v podpoře Ukrajiny nemůže soustředit jen na evropské zdroje, ale musí hledat i mimo Evropu, jak ukázala Česká republika se svou muniční iniciativou. Ve středu to v německém parlamentu řekl spolkový kancléř Olaf Scholz, který poslancům přednesl vládní prohlášení před nacházejícím summitem EU.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Nemůžeme se soustředit jen na to, co je v Evropě. My jsme hledali i mimo Evropu, ale pro evropské prostředky tady toto omezení bylo,“ řekl Scholz o tom, z jakých zdrojů Ukrajinu zbrojně podporovat. „Českou iniciativou říkáme, že nechceme hledat a obstarávat jen v Evropě, ale i mimo Evropu,“ uvedl. Podle Scholze je to důležité znamení.

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajince o dva týdny později informoval prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Taurus není pro Ukrajinu rozhodující. Scholz znovu vysvětloval proč střely zemi nedodá

Válka na Ukrajině

Scholz spolkovým poslancům řekl, že ruský prezident Vladimir Putin, jehož vojska už přes dva roky vedou vůči sousední zemi ozbrojenou agresi, se přepočítal, pokud sází na rozkol a únavu západních spojenců Kyjeva. „Ukrajinu budeme podporovat, dokud to bude třeba,“ řekl.

Taurusy Berlín dát nechce

Ukrajina nicméně na Německo dlouhodobě naléhá, aby jí poskytlo střely s plochou dráhou letu Taurus. Scholz to několikrát odmítl, což zdůvodnil rizikem zapojení Německa do války s Ruskem.

Scholz nyní rovněž řekl, že Rusko není tak silné, jak se může zdát. „Ano, vojensky je to brutální, ale máme zde zfalšované volby, pronásledování opozice a vyloučení kandidátů, kteří sice neměli naději na úspěch, ale mohli získat příliš mnoho hlasů. Tohle není žádné znamení síly,“ dodal.

Putin v prezidentských volbách o uplynulém víkendu získal podle oficiálních údajů 87 procent hlasů. Evropská unie volby nepovažuje za svobodné a demokratické. Němečtí představitelé Putinovi k vítězství negratulovali.

Německo poskytne Ukrajině nový balík zbrojní pomoci za 13 miliard

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám