Hlavní obsah

Lídr německé AfD stanul před soudem kvůli nacistickému sloganu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejprominentnějších představitelů německé krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) Björn Höcke stanul ve čtvrtek před soudem kvůli použití nacistického sloganu „Alles für Deutschland“ (Vše pro Německo). Za pár měsíců se přitom plánuje ve volbách ucházet o pozici předsedy vlády státu Durynsko.

Foto: Profimedia.cz

Björn Höcke, lídr durynské AfD

Článek

Dvaapadesátiletý Höcke není jen vůdcem durynské regionální odnože AfD, ale též jednou z postav, jež táhne celou stranu k extrémní pravici. Deník The Guardian uvádí, že ačkoliv se Höcke sám nikdy národním lídrem AfD během jedenácti let její existence nestal, byl zodpovědný za vystrnadění několika umírněnějších stranických lídrů.

Před soudem v Halle ve čtvrtek stanul kvůli obvinění z užívání symbolů protiústavních organizací. V květnu 2021 měl totiž v Merseburgu zakončit řeč slovy „Vše pro Německo“. Podle žalobců si byl přitom plně vědom, že jde o slogan nacistických jednotek SA. Pokud bude z užívání protiústavních symbolů shledán vinným, může mu německý soud uložit pokutu, nebo jej až na tři roky poslat do vězení.

Höcke se minulý týden v debatě s konzervativním volebním rivalem hájil, že nevěděl, že jde o nacistický slogan, a že jej běžně používá spousta lidí. „Každý ví, že jde o každodenní rčení,“ řekl.

Našlo se 161 ukrajinských dětí, které uneslo Rusko. Byly v Německu

Evropa

Soudní řízení by mělo trvat do 14. května. Před budovou soudu se v den zahájení procesu shromáždily stovky demonstrujících s transparenty jako „Björn Höcke je nacista“ nebo „Zastavte AfD!“

Höcke byl zodpovědný už za několik kontroverzních prohlášení, většinou spjatých s holokaustem. Židovský památník v Berlíně v minulosti nazval „památníkem ostudy“ a požadoval, aby Německo v tom, jak si připomíná svou minulost, provedlo „obrat o 180 stupňů“. AfD už v roce 2018 projednávala jeho vyloučení ze strany, ale to bylo nakonec zamítnuto.

Höckeho oblastní větev AfD je jednou ze tří, které německá rozvědka oficiálně sleduje, protože se „prokázala jako pravicově extremistická“ skupina. Politolog Wolfgang Schroeder z Berlínského střediska společenských věd o Höckem řekl, že se ve straně stává stále důležitější postavou a je tahounem vnitrostranického „radikalizačního projektu“.

Stranu samotnou pak podle politologa lidé volí „částečně z protestu a částečně z přesvědčení“. AfD je obzvlášť silná na dříve socialistickém východě země, přičemž v Durynsku je favoritem státních voleb s podporou mezi 29 a 31 %. Že by Höcke dosáhl na pozici předsedy státní vlády, je ovšem nepravděpodobné, protože s AfD nejspíš nebude žádná strana spolupracovat. AfD tedy pravděpodobně jen zkomplikuje skládání vládní koalice.

Německá legalizace marihuany se netýká Oktoberfestu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám