Hlavní obsah

Kvůli napadení Navalného spolupracovníka kladivem zadrželi v Polsku dva tamní občany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Varšavě byli zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného, oznámili v pátek litevští vyšetřovatelé. Dodali, že jde o polské občany a dopadeni byli už 3. dubna. Podle vyšetřovatelů Volkova přepadli v březnu v blízkosti jeho bydliště ve Vilniusu.

Foto: Gerhard Mey, Reuters

Leonid Volkov, poradce zesnulého Alexeje Navalného

Článek

Podle litevských úřadů za tímto násilným činem zřejmě stojí Rusko. Polská policie uvedla, že dvojici zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga. Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. Tusk v této souvislosti připomněl také zadržení dalších spolupracovníků ruských tajných služeb, včetně Poláka podezřelého z příprav atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Potenciální atentátník na prezidenta Zelenského, Polák jednající v dohodě s ruskými službami, byl zadržen před dvěma dny. Bělorus pracující pro Rusy, který nařídil dvěma Polákům atentát na Navalného spolupracovníka, byl také zadržen. Útočníci jsou již ve vazbě. Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky. To bylo jen v dubnu. Pro kolaboranty s ruskými službami nebude žádná shovívavost. Železem vypálíme každou zradu a pokus o destabilizaci,“ napsal Tusk.

Pozdrav od Putina? Navalného spolupracovníka Volkova v Litvě napadli kladivem

Evropa

O zadržení podezřelých Poláků v jejich vlasti v pátek informoval nejdříve litevský prezident Gitanas Nauséda. „Děkuji Polsku za velmi dobrou práci, mluvil jsem o tom s polským prezidentem Andrzejem Dudou,“ uvedl Nauséda. Poděkoval také litevským tajným službám, které vykonaly „nejdůležitější přípravné práce“.

Od Putina až k „muži s kladivem“

Volkov sám na sociální síti X napsal, že zatím nezná podrobnosti o zadržených. „Viděl jsem ale, s jakou energií a vytrvalostí litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi rád, že to přineslo výsledky,“ podotkl. Později dodal, že je mimořádně důležité vyšetřit a odhalit veškeré linky vedoucí od ruského prezidenta Vladimira Putina až „k chlápkovi s kladivem“.

Volkovovi v březnu před jeho domem ve Vilniusu neznámý útočník rozbil okénko auta, nastříkal slzný plyn do očí a potom ho začal bít kladivem. Volkov utrpěl mimo jiné zlomeninu ruky, pohmožděniny na hlavě a poranění nohy.

Podle litevských vyšetřovatelů jsou dva lidé zadržení v Polsku obviněni z toho, že Volkovovi úmyslně ublížili na zdraví kvůli jeho politickému přesvědčení.

Volkov v minulosti působil jako koordinátor Navalného sítě regionálních štábů. Navalnyj podle ruských úřadů přišel o život 16. února ve věznici a jeho spolupracovníci za smrt činí zodpovědného ruského prezidenta Vladimira Putina. Na úmrtním listě stojí, že zemřel přirozenou smrtí.

Zabil ho Putin, ruským úřadům nevěříme, vzkázal Navalného tým

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám