Hlavní obsah

Hluboce protiruské. Kreml zvažuje odpověď na české zmrazení majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kreml zvažuje odpověď na krok ČR, která rozhodla o zmrazení majetku ruského podniku spravujícího nemovitosti. Podle ruské agentury TASS to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruské úřady teď podle budou zkoumat, jaký majetek má Česká republika v Rusku.

Foto: Tass, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Česká vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam, a rozhodla tím o zmrazení jeho majetku. Krok Prahy označil Peskov za nezákonný.

„Postoj České republiky, která zavedla sankce proti podniku Goszagransobstvennosť, je hluboce protiruský a vyvolává rozpaky, Kreml jej kategoricky odmítá,“ sdělil kremelský mluvčí.

Vláda rozhodla o zmrazení majetku Ruska v Česku

Domácí

Podíváme se, co u nás Češi mají

„Nyní je nutné zanalyzovat, co tu Češi mají,“ odpověděl podle TASS kremelský mluvčí na otázku, zda se Moskva chystá podniknout odvetné kroky. Rusko podle něj zvažuje „možnou odpověď“ na případné „nepřátelské kroky“, informovala agentura TASS.

Ruský podnik provozuje a spravuje v Česku řadu nemovitostí v majetku Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech.

Podnik Goszagransobstvennosť spadá pod správu záležitostí prezidenta Ruské federace.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že z příjmů této agentury je přímo financován ruský režim, který vede válku na Ukrajině.

Podle vyjádření premiéra Petra Fialy na síti X se Česko bude snažit přesvědčit i ostatní státy EU, aby také zmrazily majetek daného podniku.

Podle agentury TASS se zmrazení majetku týká desítek bytů, které ruský podnik v Česku pronajímá. Agentura připomněla, že opatření se netýká objektů ruské diplomatické mise, jako jsou ruská ambasáda nebo rezidence ruského velvyslance.

V besedě na ruské TV bylo veselo. A byla řeč o Česku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám