Hlavní obsah

Kreml utahuje šrouby nad médii, Putin zrušil agenturu RIA Novosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí zrušil státní tiskovou agenturu RIA Novosti, která existovala 72 let. Na bázi zrušené agentury má podle ruských médií vzniknout nový státní informační kolos nazvaný Rossija segodňa (Rusko dnes). Šéfa nové agentury přímo jmenuje prezident. Podle BBC se jím má stát prokremelský novinář Dmitrij Kiseljov.

Foto: Profimedia.cz

Budova tiskové agentury RIA Novosti.

Článek

Současně s likvidací tiskové agentury skončí i rozhlasová stanice Hlas Ruska. I ta se má stát součástí nové informační agentury. V Rusku je ještě jedna státní tisková agentura – ITAR-TASS.

Prezidentský výnos se o příčinách zrušení agentury RIA Novosti nezmiňuje. Uvádí pouze, že cílem nové agentury Rossija segodňa bude zejména šíření informací do zahraničí, které budou osvětlovat ruskou politiku a veřejný a společenský život Ruska.

Levněji a srozumitelněji pro svět, tvrdí kancléř

Putinův kancléř Sergej Ivanov v pondělí v rozhovoru pro ruská média uvedl dva důvody pro vznik nové agentury: „Prvním je rozumnější využití státních prostředků, jde přitom o snížení, nikoli zvýšení jejich objemu.”

Druhým důvodem je podle zvýšení efektivity práce státních médií: „Rusko prosazuje samostatnou politiku a pevně hájí své národní zájmy. Vysvětlovat to světu není jednoduché, ale je to možné a nutné.”

RIA se snažila o nestrannost, zrušení se brání

BBC zmiňuje, že za Putinovy vlády se RIA Novosti vždy snažila o vyvážené zpravodajství. Přestože byla státní, nabízela i pohled opozice a věnovala se i tématům Kremlu nepříjemným.

Putinův spojenec Kiseljov je znám svými ultrakonzervativními názory. Kritiku v poslední době vyvolal zejména jeho srpnový výrok, že by homosexuálové neměli dávat krev a jejich srdce by měli raději spálit než transplantovat.

Agentura se na svých anglických stránkách rušení brání. Uvádí, že změna je posledním z posunů v oblasti ruských médií, které vedou k tvrdší státní kontrole už tak hodně regulovaného sektoru médií.

Foto: http://www.telegraph.co.uk

Zmiňuje, že v listopadu plynárenský gigant Gazprom získal kontrolu nad mediální společnosti Profmedia, kterou vlastnil ruský miliardář Vladimir Potanin. V říjnu byl do čela divize Gazprom-media jmenován bývalý poradce Kremlu Michail Lesin.

Zatímco na anglických stránkách je ukončení činnosti hlavní zprávou dne, na ruské domovské stránce se nevyskytuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám