Hlavní obsah

Krampová-Karrenbauerová nepovede CDU do voleb a nebude kancléřkou

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Předsedkyně německých křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová, médii občas zkracovaná na AKK, nepovede stranu do příštích parlamentních voleb. Nestane se tak ani nástupkyní Angely Merkelové v křesle kancléřky, uvedla agentura DPA.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Šéfka křesťanských demokratů Annegret Krampová-Karrenbauerová nebude usilovat o post německé kancléřky.

Článek

„Existuje nevysvětlitelný vztah mezi částmi CDU a protiimigrační AfD,“ uvedla podle DPA Krampová-Karrenbauerová jako důvod.

Na mysli měla nedávné volby ve spolkové zemi Durynsko. CDU do funkce ministerského předsedy podpořila svobodného demokrata Thomase Kemmericha, který byl ale zvolen i hlasy AfD. Bylo to poprvé, co AfD podpořila premiéra v některé spolkové zemi.

Durynsko má prvního premiéra zvoleného také hlasy AfD

Evropa

Hlasování vzbudilo na německé politické scéně bouřlivou reakci, v jejímž důsledku Kemmerich po 24 hodinách oznámil, že rezignuje.

Krize v Durynsku má ale dopady i na celoněmeckou vládu konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Předsedové SPD se nechali slyšet, že nyní nevědí, na čem s CDU jsou.

Krampová-Karrenbauerová se měla stát nástupkyní Angely Merkelové. V prosinci 2018 se stala šéfkou strany CDU a počítalo se, že Merkelovou nahradí také ve funkci německé kancléřky. O tento post se ale ucházet nebude, potvrdil v pondělí mluvčí strany agentuře DPA.

Za den v úřadě náleží Kemmerichovi milionové odstupné

Evropa

Krampová-Karrenbauerová však na přání Merkelové zůstane nadále ministryní obrany, kterou se stala loni v červenci.

Příští německý kancléř bude zvolen v roce 2021, kdy skončí mandát Angele Merkelové. Ta už v prosinci 2018 na sněmu CDU oznámila, že nemá v plánu se o tento post pro další volební období ucházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám