Hlavní obsah

Prezident Pavel: Rusko je nejvýznamnější hrozbou pro evropskou bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Je nutné stanovit limity ruským imperiálním ambicím, řekl v úterý při přednášce v Římě český prezident. Podle Pavla čelí evropské země, které dosud nejsou členy NATO, „velkému riziku“, a je potřeba je podporovat.

Foto: Roberto Monaldo, ČTK/AP

Český prezident Petr Pavel si tiskne ruku s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou při úterní návštěvě Říma

Článek

Rusko je v současnosti nejvýznamnější a bezprostřední hrozbou pro evropskou bezpečnost i pro spojence v Severoatlantické alianci. Při přednášce na škole NATO Defense College v Římě to v úterý řekl český prezident Petr Pavel. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina podle něj otevřeně deklaruje, že bojuje proti kolektivnímu Západu.

Ruské imperiální ambice by podle Pavla neměly limity, pokud by nebyly stanoveny. „Pokud mu to bude dovoleno, Rusko se nebude zdráhat vzít si regiony bývalého východního bloku,“ poznamenal.

Země, které stále ještě nejsou členy Evropské unie a NATO, podle něj čelí velkému riziku. „Proto je velmi důležité podporovat státy, jako je Moldavsko, Gruzie či Bosna a Hercegovina,“ řekl Pavel. Zopakoval také, že Ukrajina, kterou Rusko napadlo, musí být nadále podporována politicky, ekonomicky, humanitárně i vojensky.

Český prezident se kolem poledne sešel se svým italským protějškem Sergiem Mattarellou, jednal také s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Odpoledne Pavel položil věnec k pamětní desce spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika a československých legionářů.

Teď musíme dát Ukrajině vše, co potřebuje, řekl Pavel italskému listu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám