Hlavní obsah

Peskov: Pavel je hysterický. Rusko není hrozbou Evropy, je tomu naopak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil slova prezidenta Petra Pavla, který Rusko ve středu v rámci jednání skupiny V4 označil za největší hrozbu Evropy, za „hysterická“. Podle něj je naopak Evropa hrozbou pro Rusko, nikoliv Rusko pro Evropu. Informuje o tom ruský list RBC.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Takové hysterické nálady českému vedení nesluší. Inu, taková je generace politiků, které mají (v Česku) u moci,“ řekl podle listu RBC Peskov. „Je to spíše jejich neštěstí. Rusko není hrozbou pro Evropu, Evropa je hrozbou pro Rusko,“ dodal.

Mluvčí Kremlu dále uvedl, že Evropa, jež je podle něj ovládána Spojenými státy americkými, je „součástí NATO“, které „stěhuje veškerou svou vojenskou sílu“ směrem k ruským hranicím. K tomuto tvrzení však nepřinesl žádné důkazy.

Peskov reagoval na Pavla, který v rámci středečního jednání prezidentů Visegrádské skupiny V4 (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) uvedl, že celé NATO vnímá Rusko jako největší hrozbu v Evropě, kvůli čemuž je potřeba se na tuto hrozbu „reálně připravovat“.

Ukrajině musíme dále pomáhat, shodli se prezidenti V4 na Pražském hradě

Domácí

Pavel to řekl ve středu v reakci na otázku související s potenciálním ohrožením Severoatlantické aliance.

„Na obnovu bojeschopnosti by Rusko podle současných výpočtů potřebovalo minimálně pět až sedm let,“ uvedl Pavel.

„Na druhou stranu je v kalkulaci mnoho proměnných, které mohou situaci změnit. Bude skutečně záležet na tom, jaký bude výsledek konfliktu na Ukrajině,“ dodal.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková na setkání uvedla, že společným stanoviskem V4 je, že Rusko nesmí za žádných okolností vyhrát válku.

„Stojíme za Ukrajinou a snažíme se jí poskytnout maximální pomoc, aby ve válce měla možnost ochránit svoji zemi i svůj národ,“ prohlásila Nováková.

Ke Kerčskému mostu se blíží podzimní vítr. Ukrajina si dobírá Kreml

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám