Hlavní obsah

Každý normální člověk si přeje, aby válka skončila, řekl Zelenskyj na setkání se západními představiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že každý normální si člověk přeje, aby válka skončila, a že Ukrajina vyhraje. Zelenskyj to uvedl na výročním setkání na letišti Hostomel u Kyjeva, o něž se v prvních dnech ruské plnohodnotné invaze bojovalo a které Ukrajinci ubránili.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Západní představitelé s Volodymyrem Zelenským na letišti v Hostomelu

Článek

„Každý normální člověk chce, aby válka skončila. Ale nikdo z nás nedovolí, aby skončila i naše země. Proto ke slovům o ukončení války vždy dodáváme: za našich podmínek. Proto se slovem mír vždy zní: spravedlivý. Proto vždy v historii bude vedle Ukrajiny i výraz nezávislá. Pojďme za to bojovat. Vyhrajeme. Bude to nejlepší den našeho života,“ prohlásil Zelenskyj.

Na letiště ho doprovodila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, italská premiérka Giorgia Meloniová a ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau. Všichni v den druhého výročí války na Ukrajině, kterou rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin, navštívili Kyjev, aby projevili solidaritu s Ukrajinou.

„Více než kdy jindy stojíme pevně na straně Ukrajiny. Finančně, ekonomicky, vojensky i morálně. Dokud tato země nebude konečně svobodná,“ uvedla na sociální síti X von der Leyenová.

„Věříme, že Ukrajina bojuje také za naši svobodu a za naše národní zájmy,“ řekla novinářům Meloniová. Do ukrajinské metropole na druhé výročí války přijel i bývalý britský premiér Boris Johnson.

Setkání na letišti Hostomel

Během sobotní návštěvy lídři společně s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským navštívili letiště Hostomel, kde došlo k jednomu z prvních střetů mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty, kteří se za pomoci výsadkových jednotek pokusili v úvodních hodinách invaze toto strategicky významné letiště zajistit. Ukrajinci je ale dokázali ubránit.

„Jsme tu dnes, abychom poděkovali těmto mužům a ženám, kteří 24. února před dvěma lety neutekli a místo toho bojovali,“ prohlásila Meloniová. „Toto místo je symbolem selhání Moskvy a symbolem ukrajinské hrdosti,“ dodala.

Fiala: Putinův režim je zrůdný

Domácí

Italská premiérka by podle listu Ukrajinska pravda měla později v sobotu uspořádat videokonferenci, které se zúčastní představitelé skupiny G7. K diskuzi byl přizván i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Agentura Reuters s odkazem na prohlášení italské vlády uvedla, že všichni čtyři západní lídři cestovali do Kyjeva přes noc společně jedním vlakem z Polska, aby vyjádřili podporu v době, kdy Ukrajina trpí nedostatkem vojenských dodávek.

Neztrácejte naději

Ke druhému výročí války se vyjádřil i generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg, který vyzval Ukrajince, aby neztráceli naději.

„Situace na bojišti zůstává mimořádně obtížná. Cíl prezidenta Putina ovládnout Ukrajinu se nezměnil a nic nenasvědčuje tomu, že by se připravoval na mír. Nesmíme však ztrácet naději,“ uvedl Stoltenberg.

„Ukrajina se připojí k NATO. Není otázkou zda, ale kdy,“ prohlásil dále šéf NATO ve videoprohlášení, které je dostupné na webu Aliance. „Zatímco se na tento den připravujeme, Severoatlantická aliance bude i nadále stát při Ukrajině,“ dodal.

Nejvyšší čas na mír. OSN a padesátka států vyzvaly Rusy k ukončení války

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám