Hlavní obsah

Wagnerovci mají cvičit běloruskou armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci Wagnerovy skupiny by měli po příjezdu do Běloruska pomáhat s výcvikem tamní armády. Ta už má na žoldáky čekat za účelem výměny bojových zkušeností. S odkazem na běloruské ministerstvo obrany o tom informuje tisková agentura Belta.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Wagnerovci odjíždějí z Rostova na Donu.

Článek

„Po příjezdu zástupců Wagnerovy skupiny a jejich rozptýlení na cvičištích za účelem výuky a vzájemné výměny zkušeností bude zvláštní pozornost věnována metodám a prostředkům vedení války ozbrojenými silami Běloruska,“ uvedla agentura Belta.

Podle běloruského ministerstva obrany se výcvikové prostory armády v současnosti připravují na další společný výcvik vojenského personálu Běloruska a Ruska, do kterého by se měli zapojit právě wagnerovci. Předchozí cvičení se mělo údajně konat před měsícem a mělo být „úspěšně dokončeno“.

„V případě ohrožení svazového státu jsou jednotky regionálního uskupení vojsk připraveny zajistit bezpečnost a ochranu,“ řeklo ruské ministerstvo obrany k „úspěšně dokončenému“ cvičení.

Pozvání Lukašenka

Pokud jsou informace agentury Belta pravdivé, znamenalo by to, že wagnerovci kývli na pozvánku běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, který je zhruba před dvěma týdny požádal o vycvičení jeho armády. O pozvání informovala například americká zpravodajská televize CNN.

„Jsou to lidé, kteří bojovali po celém světě za nastolení normální civilizace. Západ je nenávidí,“ řekl Lukašenko o wagnerovcích, kteří prosluli mimo jiné svou brutalitou.

„Bohužel tu ale zatím nejsou,“ řekl běloruský prezident. „Pokud by ale jejich instruktoři přijeli a předali nám bojové zkušenosti, tak tyto zkušenosti přijmeme,“ uzavřel.

Pokud se potvrdí, že žoldnéři Wagnerovy skupiny budou cvičit běloruskou armádu, znamenalo by to pro Ukrajince zvýšené nebezpečí z této strany hranice.

To by mohlo být umocněno i faktem, že Rusko podle vojenského experta Vladislava Selezněva stáhlo zhruba 26 000 vojáků a 150 tanků do Kurské, Bělgorodské a Brjanské oblasti, která bezprostředně sousedí s Běloruskem.

Kde jsou wagnerovci? V Bělorusku jsme je nezaznamenali, hlásí polští zpravodajci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám