Hlavní obsah

Katolické Polsko je z papežovy podpory registrovaného partnerství v šoku

Varšava

V katolickém Polsku vyvolala slova papeže Františka o podpoře registrovaných partnerství homosexuálů šok. Otázka sexuálních menšin je v Polsku kontroverzním tématem. Ve více než sto obcích a městech, kde žije bezmála 12 milionů obyvatel, dokonce zvolení zástupci vyhlásili „zóny bez LGBT“.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Papež František

Článek

Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Papež to uvedl v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl ve čtvrtek představen na filmovém festivalu v Římě. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval.

„Homosexuálové mají právo žít v rodině. Jsou to děti boží a mají na rodinu právo... To, co je nutné udělat, je vytvořit zákon o registrovaných partnerstvích, aby tímto způsobem měli právní ochranu," uvedl v dokumentárním filmu papež.

Agentura Reuters připomíná, že současný papež v roce 2010, když působil jako arcibiskup v Buenos Aires, veřejně odmítl zákon, jež rozšiřoval manželství pro homosexuály. Místo toho podporoval jiné řešení, které by poskytlo homosexuálním párům právní ochranu.

Jsou to děti boží. Papež podpořil registrovaná partnertví homosexuálů

Evropa

Slova papeže vyvolala velké kontroverze zejména v katolickém Polsku, které ovládá konzervativní strana Právo a spravedlnost. Tažení proti LGBT komunitě v zemi se za poslední měsíce vyostřuje, už více než sto obcí a měst vyhlásilo na svém území takzvané „zóny bez LGBT.”

„Varuji před unáhlenými závěry z vyjádření papeže Františka ve filmu Francesco,“ prohlásil děkan teologické fakulty Katolické univerzity v Lublinu (KUL) kněz Przemyslaw Kantyka.

„Tohle není dobrý způsob informování o tak zásadních změnách v katolické církvi,” vyjádřil se k jeho postoji k registrovaným partnerstvím homosexuálů katolický publicista Tomasz Terlikowski.

„Až těžko uvěřit,” reagoval na stanovisko hlavy katolické církve kněz Mateusz Markiewicz, generální sekretář Institutu dobrého pastýře. „Pro ty, co z neustálého boje proti menšinám sdružených v LGBT udělali smysl svého působení v polské politice, musí být podpora legalizace partnerských svazků lidí jednoho pohlaví velký šok,” uvedl poslanec Sejmu za liberální Občanskou platformu (PO) Michal Szcerzba.

„Skončí nyní sám papež na seznamu nepřátel polské pravice?” reagoval řečnickou otázkou poslanec Levice Krfzystof SmiszeK. Zároveň vzkázal polskému episkopátu, aby se dobře rozhlédl kolem sebe a všimli, že „nejvyšší jdou příkladem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám