Hlavní obsah

Kamery zaznamenaly přesun gigantického krytu nad černobylský reaktor

– Černobyl

Technici u černobylské elektrárny pokračují v přesunu nové klenby, která zakryje havarovaný reaktor a pro příštích sto let zabrání úniku radiace. Sarkofág o hmotnosti více než 36 000 tun byl sestaven opodál a nyní ho s pomocí speciálních zvedáků a pístů přesouvají nad energoblok. Časosběrné video agentury Reuters ukazuje, jak delikátní je to operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Černobylu nasouvají nový kryt nad havarovaný reaktorVideo: Reuters

 
Článek

„Přesun klenby je historická událost,“ prohlásil ukrajinský ministr životního prostředí Ostap Semerak k projektu, který hradí Evropská banka pro obnovu a rozvoj s pomocí více než 40 zemí světa.

Ocelový sarkofág nahradí současný betonový, který byl narychlo vybudován po výbuchu v Černobylu 26. dubna 1986, aby se zabránilo nejhoršímu úniku radiace.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Detailní fotografie havarovaného čtvrtého bloku. Zhruba uprostřed snímku můžete spatřit osobu v modrém pracovním úboru s rouškou přes obličej. Někteří zaměstnanci tu tedy pracují i v bezprostřední blízkosti místa havárie.

Nový kryt je vysoký jako socha Svobody v New Yorku, na délku měří 165 metrů a na šířku ještě o 95 metrů více. V uplynulých čtyřech letech byl postaven v nezamořené zóně 327 metrů od zničeného reaktoru. Nad reaktor se nasouvá od pondělka s pomocí 224 hydraulických zvedáků a pístů, které konstrukci posunují po šedesáticentimetrových „krocích“. Přesun by měl být dokončen v pátek.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nový sarkofág by měl být uveden do provozu v listopadu roku 2017.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jaderná elektrárna Černobyl a obloukový sarkofág, který bude po dokončení na inkriminované místo nasunutý. Foceno z města Pripjať.

Výbuch v černobylské elektrárně způsobil nejhorší jadernou katastrofu na světě. Radioaktivní mrak tehdy zasáhl velkou část Evropy a přiměl více než 50 000 lidí k opuštění domovů. Kolem místa tragédie vznikla třicetikilometrová neobyvatelná zóna.

K výročí černobylské katastrofy jsme napsali:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám