Hlavní obsah

Kam letěl Putin během vzpoury? Na party na jachtu v Petrohradě, tvrdí ruský novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin byl minulou sobotu, kdy wagnerovci podnikli tažení na Moskvu, na večírku na jachtě v Petrohradě. V komentáři zveřejněném v americkém deníku The New York Times (NYT) to tvrdí ruský novinář a spisovatel Michail Zygar. Putinova účast na party v tak kritické chvíli je podle Zygara zatím nejjasnějším důkazem toho, že je prezident odtržen od reality.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Wagnerovcům Jevgenije Prigožina se minulý týden od pátečního večera do soboty podařilo urazit zhruba 700 kilometrů, než své protestní tažení asi 200 kilometrů před Moskvou ukončili. Dokázali obsadit také armádní stanoviště v Rostově na Donu a ve Voroněži na jihu Ruska. Cestou jim oficiální bezpečnostní složky nekladly prakticky žádný odpor.

„Nic, dokonce ani ozbrojená vzpoura ho neodradila od jeho oblíbené party,“ napsal Zygar. Doplnil, že Putin nikdy nevynechá soukromé večírky, které se konají každoročně u příležitosti oslav zvaných Šarlatové plachty v jeho rodném městě Petrohradě.

„Nikdo si tuto příležitost neužije víc než prezident Vladimir Putin, který miluje tyto studentské prázdniny ve svém rodném městě a nikdy si nenechá ujít soukromou party na řece při sledování proplouvajících lodí,“ napsal Zygar.

Putina nechtěl nikdo bránit

Zbytečná válka

Šéf Kremlu letos podle Zygarových informací sledoval světelnou show a plachetnice plavící se po Něvě z jachty svého přítele a byznysmena Jurije Kovalčuka, prezidentova nejbližšího přítele a jednoho z nejvlivnějších oligarchů v zemi.

„To bylo poněkud zvláštní, protože festival se konal v sobotu 24. června – v den, kdy Jevgenij Prigožin, vůdce skupiny Wagner, zahájil svou vzpouru. Navzdory šoku z povstání, kdy Wagnerovy síly bez překážek pochodovaly do vzdálenosti 125 mil od Moskvy, pan Putin odletěl do Petrohradu,“ tvrdí Zygar.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS v sobotu tvrdil, že Putin pracuje z Kremlu. Nicméně soudě podle agenturní zprávy se spekulace, že Putin odletěl do Petrohradu, objevily už minulý týden. Investigativní projekt Agentstvo v sobotu uvedl, že dvě letadla, která používá Putin, v sobotu letěla směrem na Tverskou oblast. Ta leží severně od Moskvy, letadlo do Petrohradu by tak přes ni letělo.

KOMENTÁŘ: Rusko na hliněných nohou neumí unést neúspěch – Alex Švamberk

Komentáře

Putin se mýlí, roste chuť ke změně

Lidé blízcí užšímu okruhu Putina, úředníci, správci, novináři, obchodníci a další, to podle Zygara vnímají jako „nad slunce jasný doklad toho, že prezident je odtržený od reality“.

„Stále věří, že má vše pod kontrolou a že povstání pana Prigožina nijak nezměnilo politickou situaci. Ale mýlí se. Nejenže je atmosféra kolem pana Putina zásadně odlišná, ale také roste chuť ke změně – a to i mezi těmi, kdo jsou prezidentovi blízcí. Pro mnohé, s nimiž jsem mluvil, systém vlády pana Putina jednoduše nemůže dlouho pokračovat,“ napsal Zygar s tím, že je Putinova vina, že došlo ke vzpouře.

Připomněl, že to byl právě Putin, kdo Prigožina povzbuzoval a mlčky mu umožnil verbovat do svých řad široké spektrum lidí, včetně vězňů. „Prigožin byl jasně povýšen, aby působil jako protiváha ministra obrany Sergeje Šojgua a vojenských generálů, čímž se zajistilo, že se nestanou příliš populárními,“ vysvětluje Zygar skutečnost, že Putin nikdy nereagoval na často velmi vulgární výpady Prigožina směrem k vojenskému velení.

Zygar působil v minulosti jako reportér v ruském listě Kommersant, později jako šéfredaktor ruské nezávislé televize Dožď. Je autorem několika publicistických knih. V češtině od něj vyšly svazky Říše musí zemřít a Všichni muži Kremlu, v níž se věnuje Putinovi a lidem z jeho blízkého okolí.

Analytik: Prigožinova vzpoura zlomí Putinovi vaz

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám