Hlavní obsah

Oscar Pistorius bude v lednu předčasně propuštěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestinásobný jihoafrický paralympijský vítěz Oscar Pistorius bude podmínečně propuštěn z vězení, kde si od roku 2014 odpykává 13letý trest za vraždu své přítelkyně, modelky Reevy Steenkampové. V pátek o tom informoval web britské stanice BBC s tím, že datum jeho propuštění bylo stanoveno na 5. ledna 2024. Pistorius svou přítelkyni opakovaně střelil na den svatého Valentýna v roce 2013.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Oscar Pistorius na archivním snímku

Článek

Pistorius původně tvrdil, že šlo o tragický omyl a že si Steenkampovou spletl se zlodějem.

Nejprve byl odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, odvolací soud čin ale překvalifikoval na vraždu a poslal atleta do vězení na šest let. V listopadu 2017 mu odvolací soud trest zvýšil na 13 let a pět měsíců.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Právní zástupce rodiny Steenkampových mluví s novináři před věznicí Atteridgeville

Matka zavražděné ženy June Steenkampová se pátečního slyšení před komisí pro podmínečné propuštění ve věznici Atteridgeville poblíž Pretorie nezúčastnila.

Ačkoliv proti zkrácení trestu přímo nevznesla námitku, v dopise zaslaném komisi podle BBC napsala, že ji zajímá, zda se Pistoriovy „obrovské problémy se zvládáním hněvu“ ve vězení skutečně řešily, a dodala, že by měla obavy „o bezpečnost jakékoli ženy“, která s ním nyní přijde do kontaktu.

Její manžel a otec zavražděné ženy Barry Steenkamp zemřel letos v září.

Pistorius si odsedí dvojnásobek, rozhodl jihoafrický soud

Svět

Pistorius si u soudu sundal protézy a plakal

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám