Hlavní obsah

Jsme připraveni pokračovat v současné koalici, říká Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Křesťanskodemokratická unie (CDU) je připravená pokračovat v práci na půdorysu současné vládní koalice se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) a německými sociálními demokraty, uvedla to kancléřka Angela Merkelová. Platit by to mělo také pro budoucího šéfa CDU, kterého si strana vybere na sjezdu v prosinci, uvedla Merkelová. Ta minulý týden ohlásila svůj odchod z postu předsedkyně strany po 18 letech.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Otázka je, jestli se jako CDU nadále cítíme být vázáni koaliční smlouvou. O tom jsme včera (v neděli) na předsednictvu diskutovali a všichni s tím souhlasili nebo se přinejmenším nikdo nevyslovil proti,“ řekla Merkelová.

Spekulace o konci nynější koalice se objevují v souvislosti se změnou ve vedení CDU, respektive se dvěma kandidáty na tento post - Jensem Spahnem a Friedrichem Merzem, pro něž by zřejmě byl stávající vládní půdorys problém.

O vedení strany projevilo zájem celkem 12 lidí, asi největším favoritem je nyní Merz. Jeho potenciální spolupráci s kancléřkou vidí mnozí velmi problematicky. Oba totiž mají nejen velmi odlišné názory na to, jakým směrem by se CDU a Německo mělo vyvíjet, současně je provází vzájemná komplikovaná minulost.

Merkelová je spíše v politickém středu, Merz je známý konzervativec. Merkelová navíc Merze po prohraných volbách v roce 2002 vystřídala ve vedení poslanecké frakce.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz a Reuters

Osobnosti, o nichž se spekuluje, že by mohli nahradit Angelu Merkelovou v čele CDU. Zleva Friedrich Merz, Wolfgang Schäuble, Annegret Kramp-Karrenbauerová a Jens Spahn

Kancléřka ale na pondělní tiskové konferenci na dotaz týkající se spolupráce s Merzem uvedla, že by s tím problém neměla.

„Měli jsme spolu vášnivé diskuse,“ uvedla s tím, že nakonec prý spolu vždy našli řešení. „Samozřejmě jsme se vždy nedohodli, ale to se stává málokdy, že vždy souhlasíte s jiným člověkem,“ řekla kancléřka.

Dodala, že nepochybuje o tom, že může „dobře spolupracovat s Friedrichem Merzem nebo i s jiným kandidátem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám