Hlavní obsah

Johnson musí pobrexitovou dohodu ještě obhájit doma

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britsko-unijní dohoda o vzájemných vztazích po brexitu neuspokojí všechny. Nová omezení pocítí zejména britští finančníci. V rozhovoru pro deník The Sunday Telegraph to v pondělí, tři dny po dosažení dohody, přiznal britský premiér Boris Johnson. Zároveň vypíchl přínosy dohody, kterou musí ještě prosadit v britském parlamentu.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Klíčovým problémem bude pro něj oblast služeb, do níž spadají právě finance. V této oblasti bude Británie čelit daleko větším omezením než při vývozu zboží do EU. Johnson vyzdvihoval to, že aspoň pro některé služby je dohoda dobrá – konkrétně jmenoval advokáty, právní poradce a digitální služby.

Musime kontrolovat britské výrobky, jež k nám přicházejí
Clément Beaune, státní tajemník pro Evropu

Pokud jde však o finance, dohoda podle něj „asi nejde tak daleko, jak jsme chtěli“, takže britští finančníci budou mít horší přístup na unijní trh. Finanční služby přitom představují velmi významnou část ekonomických aktivit Britů v Unii. Johnsonův ministr financí Rishi Sunak se proto pokoušel ujistit londýnskou City, centrum britského finančnictví, že dohoda ji nepoškodí. Finanční sektor prý jen „bude dělat pár věcí trochu jinak“.

Dovršitel díla Thatcherové?

Tváří v tvář očekávané kritice zastánců tvrdého brexitu, k nimž patřil i on, se premiér snažil vyzvednout přínosy dohody. Ty podle něj spočívají mj. v tom, že dosud bylo považováno za vyloučené „mít volný obchod s Unií, aniž byste byli vtaženi na regulační či zákonodárnou oběžnou dráhu“. Dosažená dohoda naopak podle něj umožňuje odchylky od unijních regulací například v oblasti ochrany zvířat, pravidel pro chemikálie či pro ochranu dat.

Britské ryby byly symbolem brexitu, rybáři jsou s dohodou nespokojeni

Evropa

Británie si však nebude moci dělat, co chce. Johnson připustil, že dohoda obsahuje článek, který zemi zavazuje neustupovat od standardů platných v Unii. „Ve skutečnosti jen říkáme, že Británie nepošle hned své děti čistit komíny a nebude lít odpad na pláže. Nebudeme couvat (od platných sociálních a ekologických norem) a to jste mohli očekávat,“ hájil se premiér. Deník The Independent naopak upozornil na analýzu britského Institutu pro výzkum veřejné politiky (IPPR), podle níž jsou práva zaměstnanců a ochrana životního prostředí v dohodě „překvapivě slabé“.

Johnson připustil, že dohoda umožňuje i uvalení cel, pokud se Británie výrazněji odchýlí od unijních standardů. Řekl, že jeho země cla neuvalí, a tvrdil, že Unie to může dělat jen „přiměřeně“ a až po arbitrážním řízení. Kdyby to prý Unie dělala často, bude se s ní Londýn soudit ve Světové obchodní organizaci. V té je ovšem příslušný mechanismus nyní blokován.

Dohoda o brexitu je dobrou zprávou pro českou ekonomiku

Ekonomika

Dohodu se Johnson snažil vylíčit jako završení snah bývalé premiérky Margaret Thatcherové, která v roce 1988 přednesla v belgických Bruggách projev, v němž odmítla myšlenku „evropského superstátu“.

Paříž chce kontroly

Francie chce nyní přezkoumat zboží z Británie. „Musíme kontrolovat britské výrobky, jež k nám přicházejí,“ řekl v pátek státní tajemník pro Evropu Clément Beaune.

Průmyslové výrobky i potraviny musí splňovat všechny normy EU. Paříž najala asi 1300 lidí, aby kontroly zajistili. Asi 70 procent objemu obchodu mezi Británií a Unií jde přes přístavy Calais a Dunkerque v severní Francii a také přes Eurotunel.

Obě sněmovny britského parlamentu se sejdou 30. prosince, aby detailně zkoumaly dohodu, která má 1246 stran a 800 stran příloh. Poslanci i lordi o ní mají hlasovat před

Okamžité dopady dohody o brexitu: Ropa zlevňuje

Ekonomika

1. lednem, kdy vyprší přechodné období pro setrvání na vnitřním trhu EU. Britským zákonodárcům přitom obvykle trvá měsíce, než schválí významnou legislativu. Dohoda nejspíš projde, protože ji chce podpořit hlavní síla opozice, Labouristická strana. Johnsonovi ale hrozí hněv ze strany těch poslanců jeho strany, kteří podporovali razantní rozchod s Unií.

Unie tvrdí, že se obě strany „dohodly na vytvoření ambiciózní zóny volného obchodu s žádnými tarify či kvótami“, jejímž cílem je stanovit rovné podmínky k zajištění „otevřené a spravedlivé soutěže“. Dohodu v ní musí schválit členské státy a parlament EU, který o ní bude hlasovat až začátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám