Hlavní obsah

Britské ryby byly symbolem brexitu, rybáři jsou s dohodou nespokojeni

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Na Štědrý den oznámily Evropská unie (EU) a Británie obchodní dohodu o pobrexitových vztazích. Jednání se protáhla o několik měsíců déle, než se čekalo a jedním z důvodů byla otázka rybolovných práv v britských vodách. Obě strany se nakonec dohodly na kompromisu, ten se ale britským rybářům vůbec nelíbí a kritizují premiéra, že z požadavků ustoupil.

Foto: David Keyton, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Je to mizerná dohoda,“ okomentoval jednání o rybolovu Nigel Farage, zvaný Mr. Brexit. Byl to právě on, kdo po řadu let urputně bojoval za odchod Spojeného království z EU a stal se tváří zastánců „svobodné a samostatné“ Británie.

„Hlasovali jsme pro odchod, ne pro novou dohodu s EU,“ rozčiloval se ještě před pár dny, když už političtí zasvěcenci tušili o blížícím se rozhřešení.

Ústupky v otázce rybolovu považoval za selhání. „V podstatě jsme upustili míč na brankové čáře, protože jsme se rozhodli, že na rybářském průmyslu zas tolik nezáleží,” posteskl si.

Spokojenost a úleva. Evropská unie a Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů

Evropa

Rybolov tvoří jen desetinu procenta britské ekonomiky, přesto byl jedním z hlavních témat brexitového referenda. Podle expertů šlo čistě o politický symbol.

O co jde?

Strany se dohodly, že se rybáři ze zemí EU budou muset v následujících pěti a půl letech vzdát čtvrtiny svých dosavadních úlovků v britských vodách. Po čase tu tedy znovu je další „přechodné období”.

EU chtěla, aby toto období trvalo čtrnáct let, Británie jen tři. Musely se tak dohodnout na kompromisu.

Dohoda o brexitu je dobrou zprávou pro českou ekonomiku

Ekonomika

Kvóta na rybolov v britských vodách bude unijním lodím snížena o 15 procent v průběhu prvního roku a o dalších 2,5 procent každý následující rok.

145 milionů navíc

V současnosti mají roční úlovky britských lodí hodnotu asi 850 milionů liber. Národní federace rybářských organizací (NFFO) očekává, že se vlivem nových kvót hodnota navýší o dalších 145 milionů.

Po všech těch slibech našemu odvětví je toto opravdu velké zklamání.
Elspeth Macdonaldová, Federace skotských rybářů

Poté, co přechodné období skončí, budou muset obě strany každoročně jednat o dalším nastavení podmínek. Britové by v tu chvíli sice mohli odepřít přístup evropským lodím, EU by zároveň ale mohla uvalit cla na vývoz ryb ze Spojeného království.

Rybáři jsou zklamaní

Britský ministerský předseda je zřejmě s podobou dohody o rybolovu spokojen. „Poprvé od roku 1973 budeme nezávislým pobřežním státem s plnou kontrolou nad našimi vodami,“ řekl.

Šéf NFFO Barrie Deas nesouhlasí. Podle něj jsou britští rybáři na premiéra „naštvaní“. „Je evidentní, že Boris Johnson chtěl dosáhnout obchodní dohody a byl pro to ochoten obětovat cokoli,“ myslí si.

S výší kvót pro rybáře unijních zemí není spokojen, podle něj má Británie nárok na mnohem víc.

Okamžité dopady dohody o brexitu: Ropa zlevňuje

Ekonomika

S tím souhlasí i Federace skotských rybářů. „Po všech těch slibech našemu odvětví je toto opravdu velké zklamání,“ uvedla ředitelka Elspeth Macdonaldová.

Další dohody v dohodě

Někteří ale nové dohodě nerozumí vůbec. K tomu se v rozhovoru pro rádio Europe 1 přiznal starosta francouzského městečka Boulogne-sur-Mer, které na rybolovu u britských břehů závisí.

Foto: Toby Melville, Reuters

Nigel Farage (uprostřed) slaví úspěch v referendu o odchodu Velké Británie z Evropské unie.

„Kdo to bude kontrolovat? A jak dlouho? Jediné, co víme jistě je, že bude potřeba v průběhu přechodného období dojednat další dohody v rámci této dohody,“ řekl starosta Frederic Cuvillier.

Podle něj nechal dokument řadu otázek nezodpovězených.

Téměř dvanáct set stránkovou dohodu musí ještě stvrdit jak britský, tak evropský parlament. Britští zákonodárci by měli jednat 30. prosince. Opoziční labouristé již uvedli, že ji podpoří a dohoda tak velmi pravděpodobně nenarazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám