Hlavní obsah

Johnson požádá královnu, aby odstavila parlament. Opozice je v šoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Vláda britského premiéra Borise Johnsona požádá královnu Alžbětu II., aby přerušila zářijové zasedání parlamentu, uvedla ve středu BBC. Ministerský předseda chce tímto krokem zmařit plány opozice na odvrácení brexitu bez dohody 31. října. Královna by proto měla vystoupit 14. října a ve své řeči oznámit aktuální plány kabinetu.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson na své první audienci u královny Alžběty II.

Článek

Johnson bude žádat královnu, aby zasedání přerušila vzápětí poté, co se příští úterý zákonodárci vrátí do svých parlamentních lavic po prázdninové pauze, uvedla BBC s odkazem na svůj zdroj z Downing Street. Poslanci by tak už neměli čas zabránit brexitu bez dohody legislativní cestou.

„Nastal čas, aby nová vláda a ministerský předseda vypracovali plán na období poté, co Velká Británie opustí Evropskou unii,“ uvedl zdroj. Královna poté představí záměry kabinetu na příští rok ve své řeči. Projev obvykle vypracovává předseda vlády, v tomto případě Boris Johnson.

Předseda britského parlamentu John Bercow označil Johnsonův záměr přerušit zasedání sněmovny za ústavní nehoráznost. Šéf labouristické opozice Jeremy Corbyn tvrdí, že plán ministerského předsedy ohrožuje demokracii. Johnsonův záměr přerušit před brexitem schůzi parlamentu ho šokoval.

Premiér trvá na tom, že Británie opustí Unii ať s dohodou, nebo bez ní. Opoziční uskupení včetně některých vládních konzervativců odchod bez dohody nechtějí.

Corbyn v polovině srpna vyzval všechny, kteří odmítají odchod z Unie bez dohody, aby se spojili a svrhli Johnsonův kabinet. Tím by se brexit odložil a Británie by šla k předčasným volbám. Opozice oznámila, že bude spolupracovat, ale zatím ji čeká hledání legislativního prostředku, který by Johnsona donutil k odkladu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám